100.000 ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA "NESTALO" IZ NEMAČKE: Država ponudila velike subvenicije
Foto: Printscreen volkswagen.de

lako dO love

100.000 ELEKTRIČNIH AUTOMOBILA "NESTALO" IZ NEMAČKE: Država ponudila velike subvenicije

Auto -

Dok se u zemljama poput Danske primenjuju visoke poreske stope na luksuzne električne automobile, njihovu kupovinu u Nemačkoj subvencioniše država.

Deo nemačkih kupaca tu je činjenicu odlučio iskoristiti. Oni, naime, iskoriste subvencije, koje dostižu i do 9.000 evra, za kupovinu automobila kojeg potom prodaju u inostranstvu i tako dobro zarade.

- Gubitnik je nemački poreski obveznik, koji indirektno subvencioniše čist vazduh u gradovima van Nemačke, a ne u samoj Nemačkoj - naveo je Matias Šmit, automobilski analitičar i osnivač Schmidt Automotive Research, piše Revija HAK, prenosi portal vecernji.hr

Folksvagen subvencija na električne automobile
foto: Printscreen volkswagen.de

Prema podacima Savezne uprave za motorni promet, u Nemačkoj je između januara 2012. i jula 2022. registrovano 890.000 električnih automobila, dok je od 1. jula 2022. registrovano samo 756.517 vozila. Prema Šmitu, to je dokaz da je više od 100.000 električnih automobila napustilo nemačko tržište.

Drugačija poreska praksa u zemljama poput Danske čini privlačnim registraciju automobila u Nemačkoj i prodaju u inostranstvu nakon šest meseci.

Naime, prema nemačkim smernicama za finansiranje, kupac mora u svom vlasništvu imati električne automobile najmanje šest meseci.

Zbog prakse preprodavanja u inostranstvo, raspravlja se o ideju da se električni automobili ne smeju prodavati u prvoj godini vlasništva.

(Kurir.rs/ Večernji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track