OVO JE 10 NAJPOUZDANIJIH MARKI AUTOMOBILA: Englezi radili ispitivanje na uzorku od 130.000 vozila, NEKI MITOVI SU RAZBIJENI
Foto: Shutterstock

zanimljiva statistika

OVO JE 10 NAJPOUZDANIJIH MARKI AUTOMOBILA: Englezi radili ispitivanje na uzorku od 130.000 vozila, NEKI MITOVI SU RAZBIJENI

Auto -

Warrantywise, davalac jamstva za vozila, napravio je listu deset pouzdanih marki na temelju podataka za više od 130.000 automobila, prenosi poznati britanski finansijski portal This is Money.

Zaključak je da su japanske i korejske marke te koje nastavljaju dominaciju, zauzimajući prvih pet mesta na tabelama pouzdanosti.

Brendovi s najboljim rezultatima sastavljeni su na temelju indeksa pouzdanosti. Time se svaki automobil rangira prema kombinaciji činilaca, uključujući trošak popravki, koliko često nailazi na probleme i koliko je dana potrebno da se popravi.

Honda Jazz
Honda Jazzfoto: Honda

Podaci predstavljaju samo automobile koji su izvan jamstva proizvođača, što znači da je minimalna starost tri godine, a maksimalna starost uključuje automobile ne starije od deset godina.

Podaci prikupljeni iz 131.000 slučajeva između 2021. i 2022. postavili su Hondu na vrh lestvice s neverovatnom ukupnom ocenom pouzdanosti od 96,8/100.

- Čini se da je Hondina solidna reputacija neosporiva, i kao što je prikazano u prethodnim vestima, Honda Jazz proglašena je najpouzdanijim polovnim automobilom u ovogodišnjem Indeksu pouzdanosti - navodi Warrantywise.

Toyota je zauzela drugo mesto s ukupnim rezultatom od 91,2/100, a slede je Suzuki i Kia, dok Hyundai zaokružuje pet najpouzdanijih proizvođača.

fijat, Fijat, FIAT
foto: AP

Iznenađujuće, Fiat, Citroen i Renault zauzimaju šesto do osmo mesto, što bi moglo donekle razrešiti predrasude da ove evropske marke ne proizvode pouzdane automobile.

Dva preostala mesta u top 10 osigurali su Mazda i Ford. Lawrence Whittaker, izvršni direktor kompanije Warrantywise, rekao je: "Kako troškovi života nastavljaju rasti, važno je da nam automobili funkcionišu".

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track