U OVOJ ZEMLJI JE NAPRAVLJEN PRVI AUTO-PUT Saobraćajnica dužine 49 kilometara puštena u rad 1924., u upotrebi je I DANAS (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube @Cesaregandini

napredno

U OVOJ ZEMLJI JE NAPRAVLJEN PRVI AUTO-PUT Saobraćajnica dužine 49 kilometara puštena u rad 1924., u upotrebi je I DANAS (VIDEO)

Auto -

Asocijacija za velike i moderne auto-puteve su obično Nemačka i SAD, međutim jedna evropska zemlja je imala prvi pravi auto-put koji je za saobraćaj otvoren još 1924. godine.

U pitanju je Autostrada dei Laghi u Italiji, koji je povezivao gradove Milano i Vareze. Većina ove rute i danas je aktivna, mada je integrisana u auto-puteve A-8 i A-9.

Prvi auto-put, Italija
foto: Printscreen YouTube @Cesaregandini

Inženjer Pjero Puriceli zamislio je auto-put kao "put samo za automobile", odnosno rezervisan za brzi saobraćaj (bez kolica, kočija, bicikala i pešaka) i uz plaćanje putarine za pokrivanje troškova izgradnje i upravljanja.

1 / 5 Foto: Printscreen YouTube @Cesaregandini

Zaista futuristička ideja, jer je u to vreme na putevima bilo malo automobila. Puriceli je 1921. dobio ovlašćenja od države da se neki njegovi projekti proglase opštekorisnim, odnosno dobio je dozvolu da ih može realizovati.

Uprkos birokratskim i pravnim odugovlačenjima, završio je prvu deonicu modernog auto-puta dugu 49 km za samo 15 meseci.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track