DA LI ZIMI TREBA IZBEGAVATI PRANJE AUTOMOBILA? Odgovor će mnoge iznenaditi, a evo na šta posebno treba OBRATITI PAŽNJU
Foto: Shutterstock

OPREZ

DA LI ZIMI TREBA IZBEGAVATI PRANJE AUTOMOBILA? Odgovor će mnoge iznenaditi, a evo na šta posebno treba OBRATITI PAŽNJU

Auto -

Da li ste se nekada zapitali da li zimi treba ređe prati automobil ili čak izbegavati to? Mišljenja o tome su različita - od dobronamernih preporuka da što češće posećujete perionicu pa do saveta da ih izbegavate jer tako možete ošteteti svoje vozilo.

Prema savetima nemačkog ADAC, najvećeg evropskog auto-moto udruženja, u zimskim mesecima automobil treba prati jednako često kao i u letnjim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osećaj da je vreme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih puteva i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih delova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

auto, perionica, pranje auta
foto: Shutterstock

Ipak, da li postoji opasnost prilikom pranja automobila zimi? Odgovor je da postoji, posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže jer tada topla voda dolazi u kontakt sa delovima automobila koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći.

Iako gumenim i plastičnim delovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovo obojene lakirane površine mogle bi stradati.

Napomena za kraj - pre ulaska u perionicu uklonite sve ostatke snega i leda jer ih četke mogu povući poput brusnog papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu, piše Jutarnji list.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track