PAZITE SE AKO VOZITE NEKI OD OVIH AUTOMOBILA: Lopovi najviše pikiraju OVE MARKE, a JEDAN MODEL ubedljivo NAJVIŠU KRADU
Foto: Profimedia

OPREZ

PAZITE SE AKO VOZITE NEKI OD OVIH AUTOMOBILA: Lopovi najviše pikiraju OVE MARKE, a JEDAN MODEL ubedljivo NAJVIŠU KRADU

Auto -

Platforma za proveru istorije automobila, carVertical, objavila je zanimljivo istraživanje za 2022. godinu u kojem su analizirani podaci iz 27 različitih zemalja, a koji između ostalog, donose informacije o automobilima koji su najčešće bili na meti lopova.

Najpopularniji brendovi među ukradenim automobilima su Mercedes (14,7 % svih ukradenih vozila), BMW (14,4 %), Audi (10,4 %), Ford (7,8 %) i Volkswagen (6,8 %). Iz navedenog se zaključuje da se situacija u odnosu na 2021. godinu dosta promenila jer su podaci tada pokazali da je Škoda Oktavia zauzimala neprikosnoveno prvo mesto na listi kradljivaca.

Mercedes, C klasa, Mercedes C class, test Mercedes C klasa, auto test, vozili smo Mercedes C klasa
foto: Kurir

S druge strane, drugo istraživanje pokazuju da je pomoć na putu Nemačkog auto-kluba (ADAC) prošle godine pozvana 1.038 puta zbog ukradenih katalizatora, što je znatno češće nego prethodnih godina. U udruženju je saopšteno da su pogođena starija vozila sa benzinskim motorima kod kojih je katalizator lako dostupan, najviše u centralnom delu poda automobila.

Plemeniti metali se nalaze u svakom katalizatoru u vrlo malim količinama, ali i one donose mnogo novca: kilogram rodijuma, na primer, košta više od 400.000 evra i znatno je vredniji od zlata.

lopov, krađa, kola, automobil, krađa kola, krađa automobila
foto: Profimedia

Uslovi za lopove u starijim modelima su se pokazali idealnim, navodi ADAC imajući u vidu da je u novijim vozilima katalizator postavljen blizu motora kako bi brže postigao radnu temperaturu nakon "paljenja" i mnogo ga je teže ukloniti.

Sledeći modeli su posebno bili na meti lopova:

  • VW Polo III (godine proizvodnje od 1994. do 2001)
  • Opel Astra G (od 1998. do 2005)
  • Toyota Prius III (od 2009. do 2016)
  • Mitsubishi Carisma (od 1995. do 2004)
  • Mitsubishi Space Wagon (od 1998. do 2002)
  • Seat Arosa
  • VW Lupo
  • Honda Jazz

(Kurir.rs/ Sasomange.rs)

Bonus video:

02:52

KUKATE ZA BENZIN, A U ŠPANIJI JE JEDNA VOŽNJA KOČIJAMA 95 EVRA! Kurir u Sevilji otkriva: Ljudi čekaju 20 GODINA KAKO BI DOBILI OVO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track