AZBUKA ZA SIGURNU ONLAJN KUPOVINU: Pratite ove savete za bezbednu nabavku auto-delova preko interneta, UŠTEDITE VREME I NOVAC
Foto: Shutterstock

trend

AZBUKA ZA SIGURNU ONLAJN KUPOVINU: Pratite ove savete za bezbednu nabavku auto-delova preko interneta, UŠTEDITE VREME I NOVAC

Auto -

Kupovina preko interneta je sve rasprostranjenija pojava, može se naći skoro sve, pa i automobilski delovi, i to po mnogo povoljnijim cenama.

Ipak, kako raste broj internet prodavnica tako su i kupci pred sve većim izazovom - odabrati onu pravu, pouzdanu i sa kvalitetnim proizvodima.

Kako se zaštitili od sumnjivih prodavaca?

Da bismo se zaštitili od sumnjivih prodavaca kojih je sve više na internetu prvo što možete proveriti je da li je firma registrovana za delatnost za koju se reklamira. Postoji ogroman broj individualnih lica koji se predstavljaju kao firma što će Vas vrlo verovatno dovesti u neprijatnu situaciju gde nećete moći ostvariti prava potrošača kao što su račun i garancija.

kompjuter, internet
foto: Shutterstock

Firme koje se bave uvozom i prodajom robe duži niz godina vode računa o ponudi koju će prikazati na internetu i tako izbeći situaciju da proizvod ne zadovoljava standarde kvaliteta. Na internetu se sve pamti i svaka loša recenzija može biti negativna reklama za firmu. Kod individualnih lica ili manjih firmi koje posluju po principu "kupujem-prodajem" to nije bitno jer se samo promeni broj telefona i nastavi nesmetano sa radom.

Savetujemo vam da proverite i kakve su recenzije na samom sajtu, ali i na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk, Instagram, Tviter... Ozbiljne firme vode računa o svom marketingu i veoma su aktivni na društvenim mrežama gde ostvaruju direktnu komunikaciju sa kupcima.

automobil, servis
foto: Shutterstock

Dizajn internet prodavnice i njen sadržaj nam takođe dosta govore o samoj firmi. Jedinstvene slike ili takozvani baneri na sajtu nam mogu dosta pomoći da vidimo da li firma ulaže u svoj imidž. Sadržaj na sajtu kod manjih firmi i individualnih se obično zasniva na nekoliko stranica i kontakt telefonima. To nam govori da se bave trgovinom po principu šta tražite oni to nabavljaju. Web sajt kod ozbiljnijih firmi se meri u nekoliko hiljada različitih stranica sa detaljnim opisom proizvoda ili usluga koji se nude.

Postoji još pokazatelja koji vam mogu dosta pomoći u odabiru prodavca kao što je i dostupnost robe i da li je možete lično preuzeti. Manji prodavci ii individualna lica posluju i prodaju robu od kuće tako da vam neće dozvoliti da lično preuzmete naručenu robu već isključivo putem kurirskih službi.

Kako izabrati pravi deo?

Kod kupovine auto-delova veoma je teško doći do originalnog kataloškog broja samog proizvoda. Potrebno je imati određeno znanje i fabričke programa kako bi pronašli odgovarajući deo. Prilikom izrade web prodavnice većina prodavaca je postavila polje za pretragu i unosom broja dobićete ponudu brendova i cena.

paket, Pošta
foto: Shutterstock

Ozbiljnije firme uvek imaju na raspolaganju korisnički servis koji vam može pomoći u odabiru delova. Takođe takve firme i raspolažu sa fabričkim katalozima pa su greške svedene na minimum.

Većina kupaca, inače, bira opciju direktog kontakta i odabira delova uz konsultaciju sa operaterima.

Kupovina na internetu je nešto što će vam sigurno olakšati život i način na koji možete doći do daleko veće ponude i samim tim do uštede vremena i novca. Bilo da vam je potreban set kvačila, amortizeri, delovi za mali servis, nemojte oklevati. Pogledajte ove savete, zavalite se u fotelju i kupujte lako i bezbedno putem inteneta.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track