KVAČICA KOJA MOŽE DA VAS SPASE UDESA: Nalazi se tik iznad glave, a retko ko je koristi, jedan potez rešava NEPRIJATAN PROBLEM
Foto: Profimedia

važna funkcija

KVAČICA KOJA MOŽE DA VAS SPASE UDESA: Nalazi se tik iznad glave, a retko ko je koristi, jedan potez rešava NEPRIJATAN PROBLEM

Auto -

Pojedini vozači i dalje ne znaju, ili su jednostavno zaboravili, na polugu na unutrašnjem retrovizoru koja u pojedinim situacijama može biti ključna za bezbednost tokom vožnje.

Da li ste znali da upravo to "dugme" na centralnom retrovizoru rešava situaciju u kojoj nebrojeno puta vozači psuju onog koji vozi za njim?

retrovizor
foto: Shutterstock

Danas ga gotovo niko ne koristi, iako tokom noćne vožnje može da se dogodi da neko iza vas upali duga svetla.

Na donjem delu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete. Kada je "pritisnete" nadole, retrovizor postaje tamniji, zbog čega svetla iza vas ne mogu da vam smetaju. Kada je vratite u prvobitni položaj, vraća se i sam retrovizor.

Farovi
foto: Profimedia

Naravno, kako i sama pravila nalažu, spoljašnje i unutrašnje retrovizore nameštajte tek kada se udobno smestite za volan, ali polugu redovno koristite kako bi izbegli zaslepljivanje i eventualne teže posledice.

Takođe, retrovizori ne bi trebalo da budu umrljani, već da na njima jasno imate uvid u stanje u saobraćaju.

(Kurir.rs/ Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track