AKO IMATE AUTOMATSKI MENJAČ OVO MORATE DA ZNATE: Zbog ove greške vozače DERU PO SERVISIMA, evo kako da uštedite HILJADE EVRA!
Foto: Shutterstock, Printscreen

uputstvo

AKO IMATE AUTOMATSKI MENJAČ OVO MORATE DA ZNATE: Zbog ove greške vozače DERU PO SERVISIMA, evo kako da uštedite HILJADE EVRA!

Auto -

Parking i Neutral, dve reči koje bune milione vozača automobila sa automatskim menjačem. Što je najgore, mnogi pogrešno koriste ove modove na menjaču, pa nastaju ozbiljne štete čija popravka može da iznosi i nekoliko hiljada evra.

Kako bi i kojim redosledom prilikom parkiranja trebalo koristiti Parking i Neutral mod na automatici, ali i pedalu kočnice, objasnio je instruktor na Instagram stranici Driving skills.

Kako je objašnjeno na snimku, veoma je važno pratiti dato uputstvo da bi se izbegle veoma skupe havarije na automatskom menjaču.

Kada se automobil zaustavi menjač se sa moda D (driving) prebaci u N (neutral), a noga sa papučice kočnice se još uvek ne skida.

Potom se aktivira ručna kočnica, a zatim se menjač prebaci u P mod (parking) i ugasi motor. Tek onda, na kraju svih pomenutih operacija, noga se skine sa papučice kočnice i automobil je u potpunosti bezbedno parkiran, a papreni kvarovi na menjaču su izbegnuti.

(Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track