IZAŠAO NOVI PATENT KOJI BLOKIRA SVE UREĐAJE U BLIZINI VOZAČA: Mogao bi zauvek da reši OVAJ PROBLEM, evo kada će biti dostupan
Foto: Profimedia

može biti vrlo korisno

IZAŠAO NOVI PATENT KOJI BLOKIRA SVE UREĐAJE U BLIZINI VOZAČA: Mogao bi zauvek da reši OVAJ PROBLEM, evo kada će biti dostupan

Auto -

Firma iz SAD-a prijavila je patent za uređaj koji može automatski blokirati upotrebu bilo koje opreme koju vozači koriste tokom vožnje. U međuvremenu, ostali putnici mogu nastaviti koristiti mobilni telefon. Svake godine veliki broj ljudi pogine u saobraćaju zbog korišćenja mobilnog telefona. Nova tehnologija koju je razvila američka tehnološka firma Qualcomm mogla bi jednom zauvek rešiti ovaj problem. Firma je prijavila detaljni patent za uređaj koji blokira sve signale koji idu do i od elektroničke opreme u blizini vozača automobila tokom vožnje.

mobilni telefon
foto: Profimedia

Merenjem dužine zračenja mobilnog telefona sastav tačno zna koje područje u automobilu treba zaštititi, prenosi Autoevolution. To bi omogućilo suvozaču i osobama na prednjem sedištu da nastave nesmetano slati poruke, igrati igrice i surfati internetom. Uređaj prepoznaje gde se elektronički uređaji nalaze u automobilu u odnosu na vozačevo sedište.

mobilni, automobil, telefoniranje u autu, auto
foto: Profimedia

Sastav može pratiti položaj uređaja u stvarnom vremenu. Kada se približe vozačevom sedištu, određene funkcije se automatski isključuju. Ako neko od putnika u vozilu želi predati uređaj vozaču, on se takođe automatski prebacuje na neku vrstu avionskog režima rada. Sastav se može proširiti dodatnim opcijama upravljanja, uključujući dopuštanje određenih funkcija, kao što je pozivanje broja za hitne slučajeve, ili dopuštanje prenosa kritičnih zdravstvenih upozorenja s pametnog sata, kao što je merenje otkucaja srca. Za sada još nije poznato kada bi se uređaj mogao pojaviti na tržištu.

(Kurir.rs/ Revija Hak.hr)

Bonus video:

00:22

Bahata vožnja u Zmajevu, deca u opasnosti

.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track