OVO SU IZVORI ZARAZE U AUTOMOBILU: Evo koji delovi enterijera su magnet za bakterije, a stalno se koriste, OBAVEZNO IH ČISTITE
Foto: Profimedia / Andriy Popov / Panthermedia / 

higijena

OVO SU IZVORI ZARAZE U AUTOMOBILU: Evo koji delovi enterijera su magnet za bakterije, a stalno se koriste, OBAVEZNO IH ČISTITE

Auto -

Koliko često čistite unutrašnost vašeg vozila? Većina vozača retko kada i misli da je sve čisto i uredno jer na tim mestima nema prašine, ne sluteći da ono što najčešće koriste sadrži milione bakterija.

Istraživanje Healthy House Instituta ukazalo je na neka mesta u automobilu koja su leglo plesni i bakterija i koja bi trebalo redovno čistiti.

Za početak - to je prekidač za radio. I ima smisla kad razmislimo o tome - koristi se svaki dan, bilo od strane vozača, bilo od drugih putnika u automobilu. Time se broj bakterija povećava.

instrument tabla, kola, automobil
foto: Profimedia

Eksterijer automobila ono je što se često pere, ali se unutrašnjost često zapostavlja. Mnogi pod pranjem unutrašnjosti podrazumevaju brisanje stakala i usisavanje. Malo ko se seti da očisti prekidač za radio.

To nas dovodi do druge, često zapostavljene tačke - pojasevi. Postavite sebi pitanje - kada ste poslednji put očistili sigurnosne pojaseve svog limenog ljubimca?

Pojas
foto: Shutterstock

Slede ih prekidači za otvaranje prozora, upravljač, sedišta, pretinac za držanje novčića, držači za čaše i kontrolna tabla.

Sve su ovo delovi u automobilu koji se dodiruju gotovo svaki dan, a prilikom čišćenja enterijera često su zanemareni.

automobil, brzinomer, volan
foto: Profimedia

Rezultati su gotovo isti po pitanju plesni - jedina je razlika ta da je ovde prekidač radija na 4. mestu, dok su prvo mesto osvojili sigurnosni pojasevi.

Rezultati su takođe pokazali da su ove brojke tri puta gore ako je u pitanju automobil iz "car sharing" usluge.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track