AKO IH NISTE VEZALI, OVI PREDMETI MOGU DA VAS UBIJU U KOLIMA: Šok test pri brzini od 50 km/h, i najmanja stvar poleti KAO METAK!
Foto: Printscreen YouTube @crashtestsdatabase

bezbednost

AKO IH NISTE VEZALI, OVI PREDMETI MOGU DA VAS UBIJU U KOLIMA: Šok test pri brzini od 50 km/h, i najmanja stvar poleti KAO METAK!

Auto -

Vozači često ne mare za stvari i predmete koje imaju u kabini automobila iako neobezbeđen prtljag može da ubije, i to bukvalno.

I najmanji predmet težine svega nekoliko stotina grama može predstavljati veliku opasnost, pokazuju testiranja u realnim uslovima.

Da ne pominjemo veće predmete, kao što su flaše za piće, laptopovi, knjige, torbe... U saobraćajnoj nesreći, svi ovi objekti dobijaju značajno ubrzanje, što ih pretvara u silovite projektile.

test sudara
foto: Printscreen YouTube @crashtestsdatabase

Relativno mali predmeti kao što su planinarske cipele ili pomenute flaše za vodu u mirovanju su teški oko 1,5 kilograma, a pri naglom kočenju pri brzini od 50 km/h usled velikih inercionih sila postaju smrtonosni projektil od čak 36 kg.

Čak ni tablet sa masom od samo pola kilograma nije bezopasan. U slučaju iznenadnog zaustavljanja pri poletanju, na primer, sa zadnje police, mogao bi da udari suvozača kao da je u pitanju predmet od 12 kilograma, piše Revija HAK.

U slučaju sudara su posebno opasni karavani koji nemaju zaštitnu pregradu, pa teret može bukvalno da uleti u kabinu.

Nils Sodal je viši savetnik za komunikacije u Norveškom automobilskom klubu (NAF), a nakon učešća u testovima sudara bio je zgrožen činjenicom da prtljag u automobilu može ozbiljno da povredi putnike.

- Mnogi ljudi potcenjuju opasnost od neobezbeđenih predmeta u automobilima. Savremeni automobili su veoma otporni na udarce, ali neobezbeđen prtljag je često uzrok ozbiljnih povreda u saobraćajnoj nesreći - kaže Sodal.

Sodal je, inače, učestvovao u testovima sudara sa karavanom pri brzini od 50 km/h. I dok ovo stanje ne predstavlja veliku opasnost za putnike sa stanovišta pasivnih sigurnosnih elemenata koje automobil pruža, situacija se menja u slučaju nekog neobezbeđenog predmeta u kabini.

- Ako na zadnju policu ili u prtljažnik stavite kameru ili neki drugi predmet težak 2 kilograma, mogli bi proleteti poput smrtonosne rakete snage od skoro 50 kilograma kroz putnički prostor - naglašava Sodal.

Težina objekta pri sudaru pri brzini od 50 km/h:

  • Tablet 0,5 kg - 12 kg
  • Pancerica 1,5 kg - 36 kg
  • Boca za vodu 1,5 kg - 36 kg
  • Skije 3 kg - 72 kg
  • Frižider 7 kg - 168 kg
  • Torba 20 kg - 480 kg

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track