OVO SU NAJMANJE POUZDANI PORODIČNI AUTOMOBILI: Vlasnici dali svoj sud i otkrili koje su im NAJVEĆE MANE
Foto: Shutterstock

LISTA

OVO SU NAJMANJE POUZDANI PORODIČNI AUTOMOBILI: Vlasnici dali svoj sud i otkrili koje su im NAJVEĆE MANE

Auto -

Poslednje što roditelji žele jeste da budu zaustavljeni pored puta sa decom, ili da plate ogroman račun za popravku jer im se motor pokvario. Nije baš zabavno ni stalno odlaziti u servise i gubiti vreme zbog ove ili one "sitnice" koja se lako reši, a koja ipak košta dragoceno vreme. Zato moraju pažljivo da biraju pri kupovini, a srećom, postoje razne ankete vlasnika automobila u kojima vozači mogu da kažu da li je njihov auto pouzdan ili ne.

Jednu od najopsežnijih takvih anketa uopšte, sproveo je uticajni britanski magazin What Car? i podelio nalaze svog najnovijeg istraživanja. Uključeni su samo automobili starosti do pet godina, što predstavlja i određeni broj modela koji su trenutno u salonima ili koji su poželjni kao novija polovna vozila.

Ocene pouzdanosti date su na osnovu količine i ozbiljnosti kvarova koje su prijavili vlasnici u prethodna 24 meseca, kao i koliko je popravka bila skupa i koje vreme nisu bili na putu.

10. Opel Astra (2015-2022)

Auto, Opel, Opel Astra, Astra K
foto: Opel

Ocena pouzdanosti: 86,7%

Na desetom mestu na listi najmanje pouzdanih porodičnih automobila nalazi se prethodna generacija Opel Astre koja je popularan model i na našim putevima. Vlasnici su priznali da Astra nije toliko nepouzdana, već da je potrebno mnogo vremena za rešavanje njenih problema, i da su troškovi popravke visoki.

Električni problemi su najučestalija pritužba, a zatim slede problemi sa akumulatorom, karoserijom, kočnicama, motorom i kvačilom. Sedam od deset ljudi je reklo da su njihovi automobili bili zadržani u servisima duže od nedelju dana zbog obima kvarova, dok su mehaničari pokušali da ih poprave.

9. Honda Civic (2012-2017)

Ocena pouzdanosti: 85,2%

Više od trećine (35 odsto) Hondi Civic imalo je kvar u prethodne dve godine. Problemi sa klima-uređajem bili su najčešći (17 odsto svih kvarova), a električne neispravnosti činile su više od 12 odsto pritužbi. Međutim, serviseri su uspeli brzo da reše probleme.

8. Mercedes-Benz A-Klasa (benzin, 2018-danas)

Ocena pouzdanosti: 84,5%

What Car? je dobio dovoljno povratnih informacija o Mercedesovoj A-Klasi da podeli rezultate po vrsti goriva. Ocena pouzdanosti od 84,5% ovde se odnosi na benzinsku varijantu. Trećina vlasnika susrela se sa problemom u prethodna 24 meseca, prijavljujući probleme sa klimom, karoserijom, elektronikom i otpadanjem unutrašnjih obloga.

Većina problema nije bila velika i značila je da se većina automobila još uvek može voziti. Od onih kojima su bili potrebne popravke, 48 odsto se vratilo na put unutar 24 sata.

7. Mercedes-Benz A-Klasa (dizel, 2018-danas)

Ocena pouzdanosti: 83,7%

Najnoviji Mercedes-Benz A-Klase jedan je od popularnijih novih porodičnih modela, ali povratne informacije vlasnika dizel varijanti pokazuju da su manje pouzdane od benzinskih. Više od 31 odsto vlasnika imalo je kvar u zadnjih dve godine. Najčešći problemi su bili povezani sa elektronikom, iako su takođe prijavljeni problemi sa klima uređajem, akumulatorom, motorom i unutrašnjim oblogama.

Zabrinjavajuće je da je 77 odsto vlasnika reklo da su njihovi automobili bili kod servisera duže od nedelju dana – što je glavni razlog niske ocene pouzdanosti.

6. Volkswagen Golf (dizel, 2013-2020)

Ocena pouzdanosti: 83,4%

Kada je reč o popularnim modelima kompaktnih dimenzija, Golf 7 danas je među najrasprostranjenijima na našim putevima. What Car? je rekao da su dizelske verzije skuplje i da je s njima teže živeti od benzinskih. Trećina vlasnika ovih automobila rekla je da se nešto dogodilo sa njihovim automobilom u prethodnih 24 meseca.

Najverovatniji su problemi sa akumulatorom, elektronikom, izduvnim sistemom i menjačem.

5. Volkswagen Golf (2020-danas)

Ocena pouzdanosti: 79,9%

Trenutna generacija Golfa (8) ima lošije rezultate u smislu pouzdanosti u odnosu na prethodnika, barem prema iskustvima vozača. Iako su u salone stigli tek 2020. godine, 39 odsto vlasnika je prijavilo barem jedan kvar na svom vozilu u poslednjih 24 meseca.

Najčešći kvarovi su bili električni problemi koji nisu vezani za motor, i problemi sa satelitskom navigacijom/infotainment sistemom, koji su činili skoro četvrtinu (24 odsto) svih kvarova. Vlasnici su takođe pomenuli probleme sa klima uređajem, kao i probleme sa akumulatorom, karoserijom, motorom, sistemom goriva i ogibljenjem.

4. Škoda Yeti (2009-2017)

Ocena pouzdanosti: 79,2%

Yeti je bio jedan od najboljih Škodinih porodičnih automobila u poslednjih nekoliko godina. Izgrađen na istoj platformi kao VW Golf, pružao je kockasti oblik i zbog toga više prostora za glave putnika, veći kapacitet prtljažnika i fleksibilniju kabinu.

Međutim, ono što je dobio u praktičnosti, izgubio je u pogledu pouzdanosti – povratne informacije vlasnika daju mu ocenu pouzdanosti od 79,2 odsto. Trećina vlasnika je izjavila da je njihov Yeti imao kvar u prethodnih 24 meseca – a problemi sa skupim menjačem/kvačilom su bili najčešća pritužba, pre problema sa klima uređajem, karoserijom, kočnicama, elektronikom, satelitskom navigacijom i ogibljenjem.

3. Škoda Octavia (2020-danas)

Ocena pouzdanosti: 78,7%

Više od polovine vlasnika (54 odsto) trenutne Škode Octavije je reklo da su imali kvar u poslednje dve godine. Satelitska navigacija i infotainment sistem su bili najveće pritužbe (31 odsto), a ostali električni problemi su uticali na još 27 odsto.

Budući da su najčešći problemi relativno beznačajni, većina automobila koji su pogođeni može se i dalje da se vozi, čak i sa tim kvarovima.

2. Mercedes-Benz A-Klasa (hibrid, 2018-danas)

Ocena pouzdanosti: 78,4%

Da, trenutna generacija Mercedes-Benz A-Klase dospeva na ovaj popis po treći put – drugi najmanje pouzdan porodični automobil je hibridna varijanta.

Skoro polovina (46 posto) vlasnika hibridne verzije je izjavila da je imala problem sa svojim automobilom, pri čemu su motor, elektronika motora, elektronika generalno i klima uređaj glavni problemi.

1. Audi A3 (2020-danas)

Audi A3
foto: Shutterstock

Ocena pouzdanosti: 74,2%

Broj jedan na popisu najnepouzdanijih porodičnih automobila What Car? je izuzetno popularno vozilo – poslednja generacija Audija A3. Od svih vlasnika, neverovatnih 57 posto je reklo da je njihov automobil imalo kvar u poslednje dve godine.

Kako prenosi Auto Klub, najčešći problemi su bili sa satelitskom navigacijom/infotainment sistemom, koji čini trećinu svih pritužbi. Električni problemi su prijavljeni od strane dodatnih 29 posto vlasnika, što sugeriše da postoje neke tehničke greške u sistemu A3. Takođe je bilo problema sa akumulatorom, menjačem/kvačilom, unutrašnjim oblogama i karoserijom.

(Kurir.rs/ Auto Klub)

Bonus video:

02:46

POLOVNJACI NIKAD SKUPLJI, A ZBOG ODRŽAVANJA BOLI GLAVA! Ovo su cene malih i velikih servisa i šta je presudno za ODRŽAVANJE KOLA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track