OVO SU NAJGORE NAVIKE MLADIH VOZAČA: Šokantno istraživanje pokazalo da se mladi za volanom ponašaju VEOMA RIZIČNO U SAOBRAĆAJU

zabrinjavajuće

OVO SU NAJGORE NAVIKE MLADIH VOZAČA: Šokantno istraživanje pokazalo da se mladi za volanom ponašaju VEOMA RIZIČNO U SAOBRAĆAJU

Auto -

Francuski Vinci Autoroutes sproveo je istraživanje na uzorku od 12.400 vozača u 11 evropskih zemalja, a rezultati su pokazali poražavajući podatak - gotovo četvrtina vozača mlađih od 35 godina kaže da se na putevima ponaša rizično.

Čak 67 posto mlađih vozača smatra da je upotreba mobilnog telefona tokom vožnje bezopasna, a njih 15 posto već je doživelo nesreću zbog korišćenja mobilnog za upravljačem.

Automobil, vožnja, vozač
foto: Profimedia

Rezultati pokazuju da su mlađi vozači, posebno muškarci, skloniji rizičnom ponašanju nego prethodnih godina. Među njima 23 posto vozača koristi telefon za gledanje filmova ili videa tokom vožnje, a više od polovine ispitanih (54 posto) nema problema s vožnjom kad su jako umorni.

Takođe, zanimljivo je da njih 19 posto ne smatra da je vožnja pod uticajem droga opasna!

05:32

SVAKI STOTI VOZAČ SEDA PIJAN ZA VOLAN! Žene voze pijane ko i muškarci

Još jedan zabrinjavajući problem je da se jedan od tri evopska vozača starosti od 16 do 24 godine ne pridržava obaveze vezivanja sigurnosnog pojasa, a čak 15 posto mladih nema problema s vožnjom pod uticajem alkohola.

Dakle, trend je jasan jer 89 posto ispitanika kaže da ih je uplašilo agresivno ili opasno ponašanje drugih vozača. To je najviši postotak u trinaest godina koliko se sprovodi ovo istraživanje.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track