DRŽANJE FLAŠE SA VODOM U KOLIMA MOŽE BITI OPASNO: Deluje bezazleno, ali evo šta može da se desi tokom vrelih letnjih dana (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube Audacy

upozorenje vatrogasaca

DRŽANJE FLAŠE SA VODOM U KOLIMA MOŽE BITI OPASNO: Deluje bezazleno, ali evo šta može da se desi tokom vrelih letnjih dana (VIDEO)

Auto -

Nije šala, ukoliko držite flašu sa vodom u automobilu tokom vrelih letnjih dana može se dogoditi da ostanete bez vašeg omiljenog četvorotočkaša, a evo i zašto.

Kako bi upozorili vlasnike vozila vatrogasci u SAD su snimili video u kojem upozoravaju na moguće crne scenarije.

Tokom velikih vrućina svaki vozač trebao bi u automobilu imati barem jednu bocu vode. Međutim, da li ste znali da obična boca vode može biti opasna i po automobil, pa čak i po život?

voda, sunce, leto, vrućine, flašica vode
foto: Printscreen YouTube Audacy

Boca puna vode u kolima može povećati sunčevu svetlost do te mere da u vozilu izazove požar.

Vatrogasci su zato snimili video u kojem upozoravaju vozače upravo na tu nimalo naivnu situaciju. U njemu su pokazali kako se list papira može zapaliti i upozorili da se isto može dogoditi i s drugim zapaljivim materijalima.

Vatrogasci ističu da ako automobil na suncu provede dva i po sata bez uključenog klima uređaja, unutrašnja temperatura može biti čak 88 posto viša od one napolju.

Uz problem s vatrom, treba napomenuti i da loše postavljena boca u automobilu može predstavljati opasnost za vozača i njegove saputnike u slučaju sudara ili naglog kočenja.

Ako se automobil kreće brzinom od 60 km/h i naglo se zakoči, boca od jedne litre imala bi snagu od 60 kilograma, poput projektila.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track