OVA PRAVILA VOŽNJE U TUNELU MORATE ZNATI: Evo šta da radite U SLUČAJU KVARA, nesreće ili požara! Jedna greška može da bude KOBNA
Foto: Profimedia

KORISNO

OVA PRAVILA VOŽNJE U TUNELU MORATE ZNATI: Evo šta da radite U SLUČAJU KVARA, nesreće ili požara! Jedna greška može da bude KOBNA

Auto -

Poput kretanja po svim specifičnim delovima saobraćajnica, i vožnja u tunelu ima svoje zakonitosti. Pre ulaska u tunel, kao i nakon izlaska iz njega, prilagodite brzinu vožnje. Ne zaboravite da skinete sunčane naočare. Uključite svetla na vozilu. Držite dovoljan razmak od vozila ispred sebe.

Ne zaustavljajte se u tunelu. Ako ipak dođe do kvara, nesreće ili zastoja u tunelu, obavezno uključite sva četiri migavca. Ako možete, postupno zaustavite vozilo na proširenju ili uz krajnju desnu ivicu. Ostanite u vozilu i preko radija slušajte uputstva operatera centra za upravljanje – oni vas vide zahvaljujući kamerama ugrađenim u tunele.

tunel
foto: Profimedia

Ako morate da izađete iz vozila, najpre na sebe navucite reflektujući prsluk. Proverite da li vam se približava drugo vozilo. Ako možete, iz vozila izađite kroz desna vrata. Nikad ne hodajte kolovozom, već samo pešačkom stazom. Za direktnu komunikaciju s operaterom koristite najbliži SOS telefon.

U slučaju požara na vozilu, izvezite ga uz tunela ako je to ikako moguće. Ako to nije moguće, zaustavite ga na proširenju ili uz desnu ivicu kolovoza. Isključite motor. Na označenom SOS mestu u tunelu aktivirajte alarm. SOS telefonom pozovite pomoć. Uzmite aparat za gašenje požara i pokušajte da ga ugasite. Ako je požar izvan kontrole, krenite prema izlazu iz tunela.

(Kurir.rs/ Večernji.hr)

Bonus video:

02:46

ZA DLAKU SMO IZBEGLI SMRT, ULETELA JE U TUNEL SA 200 NA SAT! Ana Korać sa kolegama na NEVEROVATAN NAČIN izbegla fatalni udes!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track