KRENULE SU PAKLENE VRUĆINE, A TO UTIČE NA AUTOMOBILSKE GUME: Evo kako pravilno podesiti pritisak u njima, ovo je najvažnija stvar
Foto: Shutterstock

vredi znati

KRENULE SU PAKLENE VRUĆINE, A TO UTIČE NA AUTOMOBILSKE GUME: Evo kako pravilno podesiti pritisak u njima, ovo je najvažnija stvar

Auto -

Letnje vreme znači da ćete možda morati da smanjite pritisak u gumama. Brinite o preporučenom nivou pritiska od strane proizvođača.

Temperature imaju veliki uticaj na pritisak u gumama, zbog čega bi trebalo da prilagodite pritisak u gumama po vrućem letnjem vremenu kako biste izbegli izduvavanje i druge probleme.

0452163018, vrelina, vrućina, tople vreme, leto, Španija, visoke temperature
foto: Profimedia

Proizvođač automobila dao je smernice za održavanje pritiska u letnjem periodu. Naime, toplo vreme znači da ćete možda morati da smanjite pritisak u gumama umesto da ga povećate, ali pri tome bi trebalo držati propisanog.

Činjenica da je vani vruće ne znači nužno da morate ispuhati gume. Bez obzira koliko je vani stupnjeva, važno je da tlak u vašim gumama bude što bliže preporučenome. To pomaže u izbjegavanju neočekivanih problema kao što su ispuhivanje, povećano trošenje i probušene gume.

Pri tome, nikada nemojte napumpati gume na naznačeni maksimalni pritisak - ostanite ispod njega da biste bili sigurni. Pritisak će se menjati sa temperaturom na dnevnoj bazi, a možda čak i na satnoj. Naš savet je da proverite gume barem jednom mesečno tokom cele godine.

gume, automobilska guma, auto
foto: Shutterstock

Ako pogledate svoje gume, videćete broj koji se odnosi na pritisak. To je maksimalni pritisak koji se preporučuje za vaše gume. Kako biste pronašli idealan nivo za svoje gume, otvorite vrata na strani vozača i pogledajte nalepnicu koju je proizvođač stavio s unutrašnje strane vrata.

Kako proveriti pritisak u gumama?

Proverite imate li merač pritiska u gumama. Oni mogu da se nabavi u većini prodavnica auto delova prilično jeftino.

  1. S meračem u ruci pronađite ventile na gumama.
  2. Uklonite čep na ventilu.
  3. Umetnite ventil u otvor na zaobljenoj strani merača.
  4. Očitajte merač počevši od najmanjeg broja. Otkriveni broj je pritisak vaše gume.
  5. Uporedite svoje očitavanje sa preporučenim pritiskom od strane proizvođača. Ako je broj manji, moraćete da dodate više vazduha u gumu, ako je broj veći moraćete da ispumpate vazduh iz gume.
izbušena guma, guma, auto
foto: Shutterstock

Treba napomenuti da je jedna od mogućih posledica zanemarivanja eksplozija prenaduvane gume. Ako ne proveravate pritisak u vašim gumama, može doći do preteranog naduvavanja.

U ekstremu, guma bi mogla da eksplodira u vrućim danima, ali to će se dogoditi samo ako se prenaduvana guma zanemari predugo.

Sve dok redovno proveravate pritisak u vašim gumama i održavate preporučen nivo prtiska vazduha, malo je verovatno da će vam se guma izduvati ili eksplodirati, osim ako na putu postoji nešto što bi moglo da uzrokuje tu štetu.

(Kurir.rs/Jutarnji.hr)

Bonus video:

01:45

10 PUTA SAM SE PREDOZIRAO I BIO POTPUNO MRTAV! Glumac Feđa Štukan otvoreno progovorio o heroinu, ratu, smrti i ZAGROBNOM ŽIVOTU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track