KAKO MOŽETE SAMI DA OČISTITE KLIMA UREĐAJ U KOLIMA? Rešite se vlage i ostalih neprijatnih mirisa uz pomoć ovih stvari
Foto: Profimedia

vredi

KAKO MOŽETE SAMI DA OČISTITE KLIMA UREĐAJ U KOLIMA? Rešite se vlage i ostalih neprijatnih mirisa uz pomoć ovih stvari

Auto -

Ako osetite neprijatan miris iz vašeg klima uređaja u kolima, možete ga sami dezinfikovati. Štaviše, bilo bi dobro to raditi povremeno (jednom godišnje ili jednom u dve godine) i radi čišćenja sistema od gljivica i bakterija koje se nalaze tu.

automobil, vožnja, volan, kola
foto: santi rattanaburi / Alamy / Alamy / Profimedia

Oni mogu uzrokovati da razvijete simptome nalik prehladi. Jedna od opcija je da odvezete automobil u servisni centar i prepustite stručnjacima da to urade (ovo je uvek preporuka). Ako nemate vremena, možete sami da dezinfikujete klima uređaj.

- Postoje specijalni sprejevi za čišćenje klima uređaja koje ćete postaviti na pod vozila, ispod plastičnih okova - objašnjava tehnički savetnik u HAK-u Marin Morava.

Postavite sprej na pod u blizini suvozačevog sedišta, ispod njega stavite veću krpu ili peškir. Uključite ga, uključite klima uređaj, podesite ga na recirkulaciju vazduha. Zatvorite sva vrata i ostavite motor da radi oko 15 minuta.

Naravno, uvek sa sobom imajte rezervni ključ kako se vozilo slučajno ne bi zaključalo.

klima uređaj, Automobilbil, Vrućine
foto: Profimedia

Klimu možete očistiti i specijalnom penom, ali je to malo složenije. Naime, potrebno je da izvadite filter klime i ispraznite manji deo sadržaja na isparivač klime, a veći deo u sve ventilacione otvore - pomoću cevi koja ide uz penu i koju treba ubaciti kao što je moguće dublje u ventilacione otvore vozila.

Pustite da pena deluje pola sata pa upalite motor i uključite klimu na najjaču ventilaciju. Svi ventilacioni otvori moraju biti – otvoreni!

Ne zaboravite, preporučuje se menjanje filtera kabine dva puta godišnje (mnogi će to retko raditi) ili bar jednom u proleće. Prljavština koja se nakuplja na filteru smanjuje protok vazduha i efikasnost ventilacionog sistema.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

01:11

NIJE ME PUSTIO, REKAO JE: TAKVOG SKOTA IMAM KOD KUĆE Poznata glumica o paklu kroz koji je prošla: Ljudi te poistovete sa ulogom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track