DA LI JE NEKO REKAO PRIVATNOST? Moderni automobili "slušaju" i skupljaju gomilu INFORMACIJA o vama i načinu na koji vozite
Ilustracija, Foto: Karolis Kavolelis / Shutterstock.com

da li je moguće

DA LI JE NEKO REKAO PRIVATNOST? Moderni automobili "slušaju" i skupljaju gomilu INFORMACIJA o vama i načinu na koji vozite

Auto -

Novi modeli nude brojne sisteme asistencije, ali i komuniciraju sa proizvođačem i dostavljaju mu razne informacije.

Već nekoliko primera pokazuje sa koliko podataka nesvesno snabdevamo proizvođače svakim kilometrom koji pređemo svojim automobilom. Wired je pisao o određenim modelima na američkom tržištu i naveo konkretne primere.

Tesla, Tesla model 3
foto: Shutterstock

Verovali ili ne, automobili mogu da generišu do 25 GB podataka za samo jedan sat vožnje.

Tako bi vlasnici novog pikapa Ford F-150, najpopularnijeg modela u Americi, trebalo da znaju da proizvođač dobija informaciju o brzini kretanja svakog vozila, ali i, na primer, o tome koliko snažno vozač pritiska nogom papučicu gasa.

Ford, ford kuga, ford kuga test, vozili smo ford kuga
foto: Kurir

Toyota kaže da prikuplja podatke o položaju upravljača, ubrzanju, brzini, kočenju i destinacijama putovanja. Neki automobili bukvalno skeniraju lice vozača pre nego što se pokrenu.

"Ove podatke ne mogu očitavati ljudi, a skenovi lica pohranjuju se samo u vozilu i ne prenose Toyoti", objašnjava portparol japanske kompanije.

I Chevrolet beleži podatke, odnosno parametre vožnje, ali i lokaciju, rute vožnje, pa čak i donekle nevažne podatke, o otvaranju prozora na vozilu.

Toyota, Tojota, Lexus, Tojota CH-R
foto: Kurir

Ako vozite električni automobil, proizvođač će analizirati podatke kada punite vozilo kod kuće.

Gigabajti ličnih podataka se svakodnevno šalju u bazu podataka na obradu, a tu prednjače američki proizvođači. Pritom, ni sami ne beže od toga, već sa ponosom priznaju da komuniciraju sa vozilom.

I značajan deo tih podataka nesumnjivo završava u rukama brokera podataka, osiguravajućih kompanija, vlade i drugih.

Podaci, Intrakom Telekom, Zaštita Podaaka
foto: Shutter.

To je kombinacija podataka koje sajt Privacy4Cars analizira da bi došao do svojih izveštaja o privatnosti vozila na osnovu zvaničnih dokumenata i saglasnosti pojedinačnih proizvođača.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track