KRAJ JEDNE EPOHE! FORD OBJAVIO KADA PRESTAJE PROIZVODNJA FIESTE: Posle toga ovaj model odlazi u istorju posle 47 godina
Foto: Ford

još malo, pa gotovo

KRAJ JEDNE EPOHE! FORD OBJAVIO KADA PRESTAJE PROIZVODNJA FIESTE: Posle toga ovaj model odlazi u istorju posle 47 godina

Auto -

Kako prenose britanski mediji, poslednja Fiesta će sići ​​sa proizvodne trake 7. jula, nakon što je kompanija krajem prošle godine odlučila da obustavi proizvodnju ovog modela.

Ovim se završava 47 godina proizvodnje i osam generacija Fieste. Poslednja dva primerka će ostati u Fordu, jedna će se pridružiti međunarodnoj floti kompanije sa sedištem u Kelnu u Nemačkoj, fabrici u kojoj je automobil proizveden, a druga je namenjena floti nasleđa Velike Britanije, prenosi Autoblog.

Ford Fiesta
foto: Ford

Fiesta je ukinuta jer je brendu bio potreban fabrički kapacitet za proizvodnju električnog SUV-a Ford Explorer, otkrio je Martin Sender, generalni direktor Ford Model E Europe, krajem prošle godine.

"Odlučili smo da pravimo naše električno vozilo ovde u Kelnu", rekao je Sender.

"Došao je trenutak kada nam je potreban dodatni prostor za proizvodnju, jer fabriku u kojoj se pravila Fiesta pretvaramo u pogon za potpuno električna vozila. Zbog toga smo morali da donesemo odluku da zaustavimo proizvodnju ovog automobila."

EV centar u Kelnu, prva Fordova ugljenički neutralna fabrika (kada je reč o emisiji gasova) zvanično je otvoren 12. juna.

Ford Fiesta
foto: Ford

Fiesta je jedan od nekoliko dugotrajnih Fordovih modela koji će se postepeno gasiti dok se brend priprema za punu elektrifikaciju.

Poslednji primerci MPV modela S-MAX i Galaxy sišli su sa proizvodne trake u aprilu 2023, a proizvodnja Focusa će se završiti u 2025. godini.

Kompanija očekuje da će prodaavati 600.000 električnih vozila godišnje već 2026. u okviru svoje divizije Ford Model E, koja radi odvojeno od svojih SUS odeljenja za automobile i komercijalna vozila (Ford Blue i Ford Pro).

Ford je ranije najavio da će od 2030. u Evropi prodavati samo električna vozila.

(Kurir.rs/b92)

Bonus video:

04:10

ČETVRTINA AUTOMOBILA NEĆE PROĆI TEHNIČKI PREGLED?! Automehaničar šokirao: Ako ovako perete automobil, SPREMITE NOVAC ZA DELOVE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track