SORAJU SU TRAGEDIJE ŠIBALE CELOG ŽIVOTA! Bila je voljena kraljica, onda su je oterali iz zemlje, a njega je volela do samog kraja
Foto: Universal Archive/Universal Images Group / Universal images group / Profimedia

PRINCEZa TUŽNOG POGLEDA

SORAJU SU TRAGEDIJE ŠIBALE CELOG ŽIVOTA! Bila je voljena kraljica, onda su je oterali iz zemlje, a njega je volela do samog kraja

Žena -

Soraja Esfandijari Bahtijari bila je iranska kraljica od 1951. od 1958. godine, a njena životna priča je sve samo ne idilična. Kada je saznala da ne može da rodi decu šah Mohamed Reza Pahlavi se razveo od nje i prognao je iz zemlje.

Rođena je u Isfahanu 22. juna 1932. godine kao jedno od dvoje dece Halila Esfandijarija, koji je 1950-ih bio iranski ambasador u Zapadnoj Nemačkoj, i Nemice Eve Karle.

Soraja je imala mlađeg brata Bijana, a školovala se širom sveta, u Londonu, Berlinu i Švajcarskoj.

princeza Soraja, Soraja Esfandijari Bahtijari
foto: ARCHIVE / AFP / Profimedia

Upravo joj je britanska prestonica 'okrenula život naglavačke'. Naime, Soraja je u Londonu upoznala princezu Šams, stariju sestru iranskog šaha. Mohamed Reza Pahlavi je 1948. okončao devetogodišnji brak s egipatskom princezom Fazijom s kojom je dobio ćerku.

Presto je od njega trebao da preuzme mlađi brat Ali-Reza Pahlavi pa je Mohamed želeo da se opet oženi kako bi osigurao stabilnost krune i zemlje. Njegova sestra Šams verovala je da je 18-godišnja Sorja idealna žena za Mohameda pa ju je pozvala u posetu u Teheran kako bi ga upoznala.

Dva dana nakon svog dolaska u Iran upoznala je šaha na večeri, a tada je bila prisutna i njegova majka Tadj ol-Molouk. Dan kasnije je otac rekao Soraji da se sviđa Mohamedu i pitao je da li je spremna da se uda za njega.

Dvadeset i četiri sata kasnije par se verio i dobila je verenički prsten od šaha napravljen od dragulja. Ipak, njena sreća nije dugo trajala jer se razbolela. Dobila je bakterijsku infekciju i nije izlazila iz kreveta nekoliko nedelja.

Prema jednoj legendi, dok je bila bolesna, šah joj je svaki dan donosio jedan dijamant i stavljao ga na njen jastuk. Par se venčao 12. februara 1951. godine, iako je Soraja još bila jako fizički slaba.

Doktor joj je savetovao da ispod venčanice nosi prsluk i čarape. Nosila je haljinu luksuzne modne kuće Dior koja je bila teška 30 kilograma i sa koje je morala da odreže osam od 20 metara šlepa kako bi mogla stabilno da hoda i stoji.

Nakon venčanja je par imao život iz bajke, a njihova idila je nestala u oktobru 1954. kada je 22-godišnja Soraja saznala od lekara da će joj trebati godine da bi zatrudnela. Ubrzo nakon toga je poginuo šahov brat Ali-Reza Pahlavi, a potom je i Mohamed odlučio da se razvede zbog porodičnog i političkog pritiska.

Priča se da se Reza od nje razveo u suzama i da je ludo voleo celog života, da čak nije ni hteo da se oženi drugi put, ali da ga je naterao krunski savet.

Vest o razvodu su objavili 14. omarta 1958. i Soraja je sklonjena s trona i proterana u Švajcarsku. Ipak, šah joj je omogućio lagodan život i često je putovala na destinacije poput Rima i Pariza gde su je smatrali ikonom i bila je omiljena u visokom društvu.

Nosila je glamurozne odevne kombinacije i hvalila se skupocenim nakitom. Ipak, 1980-ih kada je Iran smanjio svoje prihode tokom revolucije, Soraja je prodala veći deo svojih dragulja.

Najviše vremena je provodila u Francuskoj gde je živela, a tamo se kratko bavila i glumom. Upoznala je i italijanskog reditelja Franka Indovinu i bila mu je ljubavnica. Njihovu ljubavnu idilu je prekinula tragedija. Naime, Franko je 1972. poginuo u avionskoj nesreći, a Soraja je nakon toga pala u depresiju.

Njena tragična sudbina je dovela do toga da je prozovu "princezom tužnog pogleda"

Ipak, zapravo je ceo život volela šaha Mohameda, kako je otkrio Daily Mail prenoseći detalje knjige 'Christie's: The Jewellery Archives Revealed'. Soraja je bivšem suprugu poslala pismo 1979. i rekla mu da ga još voli, a on je tada umirao od karcinoma.

Rekla mu je da želi da ga vidi i on joj je odgovorio da je ganut pismom te da je voli i želi da je vidi, ali da to ne sme da sazna njegova supruga Farh kojom se oženio 1959.

Dogovorili su susret u Egiptu, ali je šah pre toga umro, 27. jula 1980. Soraja je preminula u Parizu 26. oktobra 2001. u dobi od 69 godina. Uzrok smrti je ostao nepoznat.

Njen brat Bijan je rekao da više nema s kime da razgovara nakon Soraiine smrti. Umro je samo nedelju dana kasnije, a jedne novine su tvrdili kako su oboje ubijeni. Sorajina imovina je prodata na aukciji u Parizu za više od 8.3 miliona dolara.

Mohamed Reza Pahlavi je bio poslednji iranski šah. Rođen je 1919. godine u Teheranu, a umro je 1980. godine u Kairu

Zemlju je napustio 1979. godine nakon revolucije izazvane nezadovoljstvom mase, ali i uticaja muslimana šiita. Kada je u martu 1979. referendumom izglasana Islamska Republika Iran, vlast dinastije Pahlavi formalno je prestala.

Nakon što se rastao od Soraje šah je oženio Farah Dibu. Imali su četvoro dece: dve kćerke i dvojicu sinova.

Bivša kraljica - prelepa i neponovljiva Soraja - umrla je 2001. godine u Parizu, 21 godinu nakon šaha.

(Kurir.rs/Stil)

Bonus video:

03:11

KRALJ ČARLS DAO 600.000 FUNTI ZA OBNOVU HILANDARA! Stručnjaci: Nova šansa za saradnju sa Britanijom ČARLSA TREBA ZVATI U SRBIJU!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track