NEĆETE VEROVATI! Kreću obuke za električne trotinete: Zbog sve većeg broja NESREĆA, učenici osnovnih škola će učiti kako se voze
Foto: Profimedia

Evo kakav je plan

NEĆETE VEROVATI! Kreću obuke za električne trotinete: Zbog sve većeg broja NESREĆA, učenici osnovnih škola će učiti kako se voze

Auto -

Vlasti Ruske Federacije, podstaknute sve većim brojem saobraćajnih nezgoda u kojima učestvuju vozači električnih trotineta, odlučile su da predlože uvođenje obuke za vožnju istih. Polaznici bi bili učenici osnovnih škola.

Ideju je izložio Vadim Melnikov, generalni direktor eskpertskog centra po imenu Pokret bez opasnosti, preneo je radio Sputnik. On je to učinio u kontekstu odgovora na pitanje kako sputati (za jedan i po puta veći broj) saobraćajnih nezgoda u segmentu mikromobilnosti. Ta statistika pokazuje veoma nepovoljan trend. Zabrane i ograničenja ne daju rezultate, pa se zato smatra da bi obuka bila prava stvar u datim okolnostima.

električni trotinet, elektrotrotinet, električni skuter
foto: Profimedia

Ograničenja u pogledu upotrebe rentalnih i trotineta u ličnom posedu su jednostavna i nedvosmislena, ali ne predstavljaju pristup s najviše razuma. Najbolji način da se pristupi problemu bi mogao da se ogleda u kopiranju onog što su uradile vlasti Pariza. Oni žele da zabrane iznajmljivanje trotineta počev od prvog septembra, što bi se moglo tumačiti i na način da je neko svojevremeno mogao da uvede i zabranu putničkih automobila pošto i oni predstavljaju pretnju za bezbednost pešaka.

- Naravno da nije pametno zabranjivati električne trotinete. Hajmo da naučimo ljude da ih koriste na bezbedan način - kazao je ekspert Melnikov.

Stručnjak čije reči prenosimo veruje da je "integracija ove teme u obrazovni sistem način da se unapredi lični transport" i da je to neophodnost. Zato bi i trebalo početi s obukama na temu bezbedne vožnje, što bi se odigravalo u učionicama ali i na trenažnim poligonima gde bi se uvežbavala fleksibilnost i koordinacija pokreta.

električni trotinet
foto: Profimedia

Shodno tome, bilo bi dobro stvoriti, podići generaciju mladih kojoj vožnja trotineta neće predstavljati nepoznanicu i što će voditi većoj bezbednosti, zaključuje Melnikov.

O problemima povezanim sa sve većom popularnošću električnih trotineta, vlasti Rusije su dugo raspravljale. Pored nekih uvedenih ograničenja, postoji mnogo različitih predloga: da se vlasnicima trotineta dodele registarske tablice ili da im se potpuno zabrani vožnja na javnim putevima. U međuvremenu, broj nezgoda s električnim trotinetima u Ruskoj Federaciji, od početka godine porastao je za 56%.

(Kurir.rs/SrbijaDanas)

Bonus video:

00:39

Izgoreo kamion na auto-putu kod Velike Plane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track