POSTOJE 4 NAČINA DA ZAŠTITITE VAŠ AUTO OD VRUĆINE: Ovih dana je temperatura PAKLENA, a vaš mezimac je sigurno ne podnosi lako!
Foto: Profimedia

ovo je rešenje

POSTOJE 4 NAČINA DA ZAŠTITITE VAŠ AUTO OD VRUĆINE: Ovih dana je temperatura PAKLENA, a vaš mezimac je sigurno ne podnosi lako!

Auto -

Kao što i sami znate, svedoci smo velikih klimatskih promena, pa tako da one nisu zaobišle i naš region. Leto u našoj zemlji ume da bude dosta "pakleno", ponekad sa tepreraturama preko 40 stepeni. Većina nas izbegava sunce kad god može. Nekada toliko je vruće da čak, i kada izađete na par minuta napolje osećate da se topite. Sada zamislite šta vaš automobil mora da izdrži kada nije na zaštićenom parkingu, odnosno u debelom hladu. Evo nekoliko stvari koje možete da uradite kako bi zaštitili vašeg mezimca.

Redovno voskirajte svoj auto

auto, automobil, pranje auta
foto: Artinun Prekmoung / Panthermedia / Profimedia

Period visokih temperaturua kod nas umeju da potraju, a takve vrućine će istrošiti i najjači automobilski vosak. Deo procesa nege automobila trebalo bi da bude nedeljno pranje i voskiranje. Bez sloja voska vaš prozirni premaz će se istrošiti. Kada to nestane, sama boja će biti izložena elementima. Ako se to dogodi, poliranje ne može mnogo pomoći.

Koristite redovno sredstva sa održavanje enterijera

auto, automobil, pranje auta, čišćenje automobila
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Uređivanje automobila nije samo spoljašnjost vozila. Ne ostavljajte unutrašnjost nezaštićenom. Ako je u vašem automobilu ugrađena kvalitetna folija za prozore, pola bitke je dobijeno. Kvalitetna automobilska nijansa blokira UV zrake koji mogu da drastično utiču na kožu u automobilu. Takođe blokira IR zrake kako bi unutrašnjost bila hladnija. Ali ovo neće biti dovoljno da sprečite da se vaša kontrolna tabla tokom vremena topi. Zaštita za unutrašnjost mora biti deo vašeg kompleta za čišćenje automobila. Obično dolaze u sprejevima ili maramicama koje se mogu koristiti na plastičnim površinama. Nanesite ih na kontrolnu tablu, poklopac volana,menjača i panele vrata.

Nemojte zanemariti sedišta i delove od kože

auto, automobil, pranje auta, čišćenje automobila
foto: Sergiy Tryapitsyn / Panthermedia / Profimedia

Sada kada ste se pobrinuli za plastiku, vreme je da se fokusirate na kožne elemente. Investirajte u kvalitetno sredstvo za čišćenje kože i regenerator za kožu. Naravno, koristite prvo pre drugog. Neki brendovi nude formule 2-u-1. Ovo je opcija za one koji više vole praktičniji proces. U zavisnosti od toga koliko je vaš automobil izložen svaki dan, preporučujemo vam da detaljno obrađujete elemente od kože svakih tri do šest meseci.

Posvetite pažnju vašim gumama i felnama

Ako ne očistite točkove i gume tokom procesa čišćenja automobila, dogodiće se dve stvari. Prvo, prljavština sa puta i prašina od kočnica će se "ispeći" na točkovima. Osim što će uništiti njihov izgled, ovi zagađivači će zahtevati još više truda da se kasnije uklone. Drugo, vaše gume će postati smeđe i proizvodi za sjaj guma neće dugo trajati na njima. Zapamtite, prljavi točkovi i gume na čistom automobilu su slični nošenju skrojenog odela sa patikama.

guma, točak
foto: Shutterstock

Pre pranja automobila, poprskajte namensko sredstvo za čišćenje na točkove i gume. Ostavite da odstoji par minuta, a zatim istrljajte četkom pre nego što temeljno isperete. Sjajni točkovi upotpunjuju izgled vašeg automobila. Kada se gume osuše, nanesite sjaj na gume. Proizvodi za sjaj guma dolaze u nekoliko oblika. Sprejevi su najpogodniji, ali neki vlasnici preferiraju gelove ili tečnosti koje se moraju ručno nanositi.

(Kurir.rs/SrbijaDanas)

Bonus video:

00:39

Izgoreo kamion na auto-putu kod Velike Plane

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track