KOLIKO SU RASLE CENE POLOVNJAKA OD 2019. GODINE DO DANAS? Otkriveni svi detalji, a iznenadiće vas brojke kao i razlozi
Foto: Shutterstock

za razliku od električnih

KOLIKO SU RASLE CENE POLOVNJAKA OD 2019. GODINE DO DANAS? Otkriveni svi detalji, a iznenadiće vas brojke kao i razlozi

Auto -

U proseku, cene polovnih automobila porasle su za 47,7 odsto od 2019. godine. Tako barem kažu iz SAD, a ako pratite domaće tržište, već znate da ovi podaci nisu daleko od situacije u našim salonima ili malim oglasima.

polovni automobili
foto: Shutterstock

Kilometraža je takođe porasla, pri čemu većina vozila ima 46 odsto više kilometara na brojaču kilometara nego isti modeli pre četiri godine. Stoga kupci imaju izbor skupljih automobila sa većom kilometražom. Ovo su nalazi nedavne ankete iSeeCars, popularne veb stranice koja pruža podatke i uputstva o kupovini polovnih vozila.

evri, polovni automobili, Automobil
foto: Shutterstock

Prema rezultatima, popularni automobili poput Honde Civic ili Tojote RAV4 danas su skuplji za 41 odnosno 46 odsto nego 2019. godine. Veliki pikapi kao što su Ford F-150, Chevrolet Silverado i Ram 1500 su 30 do 50 procenata skuplji u istom periodu. Prosečna cena polovnih automobila porasla je sa 23.351 dolara na 34.491 dolara za četiri godine.

Da bi napravio studiju, ISeeCars je analizirao više od 10,8 miliona polovnih vozila starih između jedne i pet godina. Podsetimo, od 2019. do danas mnogo toga nam se dogodilo, korona virus, nedostatak čipova, inflacija, rat u Ukrajini... Nije sve tako crno.

polovni automobili
foto: Shutterstock

Naime, ove godine su pale cene polovnih automobila. U posebnoj studiji, iSeeCars je otkrio da su ukupne cene pale za 4,7 odsto od septembra 2022. do marta 2023. i 8,7 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track