NAVIKA KOJA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Vrata na autu nikada ne treba otvarati levom rukom, a ovo je razlog! (VIDEO)
Foto: Printscreeen/Youtube

važno je!

NAVIKA KOJA MOŽE DA VAM SPASI ŽIVOT: Vrata na autu nikada ne treba otvarati levom rukom, a ovo je razlog! (VIDEO)

Auto -

To vam sigurno nikada nije palo na pamet, ali razlog je više nego ozbiljan. Otvaranje vrata automobila desnom rukom trebalo bi da postane navika baš svakog vozača.

navigacija, kola, automobil
foto: Shutterstock

Pri izlasku iz auta skoro svaki vozač otvara vrata levom rukom. Međutim, ovo nikako nije dobra ideja jer može biti opasna po život.

Nakon što parkirate automobil pored puta, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Na taj način ćete okrenuti glavu unazad i imati priliku da na vreme vidite da li pored vas prolazi biciklista ili motociklista, koga bi mogli da obori otvaranjem vrata, ili možda neko drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata i eventualno vas povrediti.

izlazak iz automobila
foto: Printscreeen/Youtube

To se dešava češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može da zna da će vozač u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se dešava na putu, već automatski levom rukom hvata kvaku i otvara je. Ovo su sekunde koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom zapravo primorava vozača da okrene gornji deo tela i tada mu je u vidnom polju mnogo veći deo puta. U Holandiji vozači obraćaju pažnju na ove stvari, pa mnogo češće koriste desnu ruku. Zato se taj potez i zove "the Dutch Reach".

Sve je stvar navike i ukazivanje na potencijalni problem o kome do tada nismo ni razmišljali, piše CountryLiving, a prenosi 24sata.hr.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track