IZBEGAVAJTE VODU DUBLJU OD 10 CM KADA VOZITE: Može doći do SKUPIH oštećenja vaših kola i obavezno obratite pažnju na GUME!
Ilustracija, Foto: Uroš Arsić/Mondo

nije to brod

IZBEGAVAJTE VODU DUBLJU OD 10 CM KADA VOZITE: Može doći do SKUPIH oštećenja vaših kola i obavezno obratite pažnju na GUME!

Auto -

Poslednje poplave u našoj zemlji i regionu našoj vraćaju staru temu. Kišovito i olujno vreme za posledicu ima velike količine vode na kolovozu. To je uglavnom površinski sloj, ali ponekad ćete naići na dublju vodenu barijeru.

poplave, ulice pod vodom, automobili
foto: Uroš Arsić/Mondo

Jurnjavanje vozilom kroz duboke bare nije pametno iz dva razloga - prvi je bezbednost, a to je akvaplaning, gde točkovi automobila gube kontakt sa asfaltom i u vozilu ćete se osećati kao da ste na klizalište otišli ​​sa patikama. Drugi razlog je - takva vožnja može biti opasna po zdravlje vašeg metalnog ljubimca.

Izbegavajte vodu dublju od 10 centimetara ili zato što većina današnjih automobila ima nisko postavljene usisnike za vazduh, koji u ovom slučaju mogu da uvuku vodu u motor, a to može dovesti do katastrofalnih posledica, ulaska vode u cilindre, pucanja klipnjača usled opterećenja...

Zato izbegavajte dublju vodu, automobil nije brod ili podmornica i molimo vas da vozite opreznije po kiši.

poplave, ulice pod vodom, automobili
foto: Uroš Arsić/Mondo

Povećajte rastojanje između vozila ispred sebe sa dve na četiri sekunde, jer je i zaustavni put automobila na kiši mnogo duži.

Obratite pažnju na gume, ako su istrošene i ako je dubina žlebova manja od 1,6 mm, osetićete to jer će se upravljivost smanjiti, a zaustavni put pri kočenju produžiti. Investirajte u nove gume, kao i brisače. Stari brisači neće dobro očistiti prozore, a to će smanjiti vašu vidljivost.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

04:56

BIVŠI PILOT UPOREDIO AVION STRADALOG KOLEGE SA LEGO KOCKAMA: Košta kao malo bolji automobil, a on nije proverio KLJUČNU STVAR

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track