DVE NAJVEĆE ROKENROL ZVEZDE U BRONZI: Legende Rolingstonsa Mik Džeger i Kit Ričards konačno dobili STATUE U RODNOM GRADU (FOTO)
Foto: Reuters

lep gest

DVE NAJVEĆE ROKENROL ZVEZDE U BRONZI: Legende Rolingstonsa Mik Džeger i Kit Ričards konačno dobili STATUE U RODNOM GRADU (FOTO)

Pop kultura -

Bronzane figure dve najveće svetske rokenrol zvezde, Mika Džegera i Kita Ričardsa, otkrivene su u njihovom rodnom gradu Dartfordu u Kentu, poznatom uglavnom po tunelu i mostu preko reke Temze.

Ovaj dvojac se upoznao kao tinejdžeri na peronu gradske železničke stanice 1961. godine, a već sledeće godine pridružili su se Rolingstonsima. Obojica su pohađali osnovnu školu Ventvort u Dartfordu, ali su išli u različite srednje škole.

Rolingstonsi su postali jedan od najuspešnijih bendova u istoriji, koji traje više od 60 godina do danas.

Statue, koje je naručio gradski savet Dartforda, prikazuju par usred nastupa. Džeger, u svojim zaštitnim znakom uskih pantalona i majice, šepuri se sa mikrofonom u ruci. Ričards je nagnut nad svojom gitarom "Micavber" Telecaster, koja je bila rođendanski poklon Erica Claptona.

Ove statue, koje nose ime Svetlucavi blizanci, kreirala je Ejmi Gudman, obožavateljka benda. Izabrala je da svoje muzičke idole ovekoveči u bronzi onakvima kakvi su bili osamdesetih godina prošlog veka, a tokom deset meseci rada na kipovima slušala je muziku Stonsa.

- Mogla sam da odem u bilo koje vreme između njihovih kasnih tinejdžerskih godina do kasnih 70-ih. Bila sam nervozna dok sam pravila statute, veliki je pritisak jer su dve ikone - rekla je ona.

Došle i njihove naslednice

Ričardsova ćerka Anđela i unuka Ava bile su prisutne na otkrivanju statua u One Bell Corner u centru grada u sredu. Grad je sada ostvario davnu želju da proslavi korene dua u Dartfordu.

Džeger i Ričards su sredinom 1970-ih usvojili pseudonim Svetlucavi blizanci, pod kojim su producirali albume Stounsa. Par je takođe napisao većinu pesama benda.

U devetoj deceniji

Džeger je proglašen vitezom 2003. godine za zasluge popularnoj muzici. Prošlog meseca proslavio je svoj 80. rođendan žurkom u noćnom klubu Čelsija sa porodicom, prijateljima i zvezdama, uključujući Stelu Makartni, Leonarda Di Kaprija i Baza Lurmana.

Rolingstons
foto: Reuters

Ričards će u decembru napuniti 80 godina. Čarli Vots, još jedan osnivač benda, umro je u avgustu 2021. u 80. godini.

Svetlucavi blizanci još uvek stvaraju muziku i "praše" binama širom sveta. Bend je prošle godine imao 14 koncerata u Evropi, a ove godine bi trebalo da bude objavljen novi album Rolingstonsa.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:13

DOKTOR NELE KARAJLIĆ ZA KURIR TV: Lek za koronu je VAKCINA i ROKENROL

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track