OVO JE 5 NAJSKUPLJIH MODERNIH AUTOMOBILA: Od njihove pojave i performansi zastaje dah, a zajedno koštaju VIŠE OD 60 MILIONA EVRA!
Foto: Rolls-Royce, Bugatti, Pagani

bogatstvo na točkovima

OVO JE 5 NAJSKUPLJIH MODERNIH AUTOMOBILA: Od njihove pojave i performansi zastaje dah, a zajedno koštaju VIŠE OD 60 MILIONA EVRA!

Auto -

Nema krize za ekskluzivne automobile - ma koliko da koštaju, unapred su rasprodati! Mnogi od njih vrede čitavo bogatstvo. Imućni ljudi ih kupuju iz prestiža, ali ima i onih koji na njih zaista gledaju kao na nešto posebno i vredno pažnje i čuvanja u svojoj kolekciji.

Verovali ili ne, vozila koja slede u nastavku premašuju vrednost od 60 miliona evra. Samim tim, jasno je da su dostupna odabranim milijarderima. Evo o kojim automobilima je reč i kako izgledaju, od najjeftinijeg do najskupljeg.

5. Koenigsegg CCXR Trevita

Koenigsegg CCXR Trevita
foto: Koenigsegg

Sa ograničenom proizvodnjom od samo tri primerka, Koenigsegg CCXR Trevita jedan je od najekskluzivnijih automobila koji je stvorila švedska kompanija. Ima snažan V8 motor od 4,8 litara, pojačan kompresorom, koji razvija 1.018 konjskih snaga, a iz mesta do "stotke" ubrzava za samo 2,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 395 km/h. Cena je 4,3 miliona evra.

1 / 6 Foto: Koenigsegg

4. Pagani Huayra Imola

Pagani Huayra Imola
foto: Pagani

Pagani Imola je posebno izdanje čuvenog modela Huayra, a proizvedeno je samo pet primeraka nakon lansiranja 2019. godine. Ima 6.0 V12 biturbo motor kojeg je razvio Mercedes-AMG od 838 "konja i 1.100 Nm obrtnog momenta, te ukupnu težinu od 1.246 kilograma. Od nule do 100 km/h ubrzava za manje od 3 sekunde, a najveća brzina mu je veća od 330 km/h. Cena je 4,9 miliona evra.

1 / 6 Foto: Pagani

3. Rolls-Royce Sweptail

Rolls-Royce Sweptail
foto: Rolls-Royce

Rolls-Royce Sweptail je još jedan primer dokle ide ekskluzivnost legendarne britanske kompanije. Predstavljen 2017., to je elegantni kupe koji je napravljen po narudžbini, a u postoji samo jedan primerak. Ne ističe se toliko po svojim performansama, iako ispod haube ima V12 "zver" od 6,75 litara i oko 460 konjskih snaga, ali se ističe po ekskluzivnosti i neprevaziđenoj veštini izrade kojom odiše njegov dizajn. Cena je 11,6 miliona evra.

1 / 6 Foto: Rolls-Royce

2. Bugatti La Voiture Noire

Bugatti La Voiture Noire
foto: Bugatti

Drugi najskuplji moderni automobil i jedan od najskupljih svih vremena je Bugatti La Voiture Noire, moderna reinterpretacija kultnog modela Type 57 SC Atlantic. Stvoren kako bi proslavio 110-godišnju istoriju Bugattija, ovaj jedinstveni automobil na svetu opremljen je dobro poznatim osmolitarskim W16 motorom s četiri turbine, koji oslobađa impresivnih 1.500 "konja" i 1.600 Nm obrtnog momenta. Cena je 17 miliona evra.

1 / 7 Foto: Bugatti

1. Rolls-Royce Boat Tail

Rolls-Royce Boat Tail
foto: Rolls-Royce

Na kraju, ovu listu završavamo sa ultraekskluzivnim Rolls-Royce modelom Boat Tail, luksuznim unikatnim kabrioletom izrađenim po narudžbini. Za njegovu izradu bilo je potrebno četiri godine rada, a inspirisan je jedrenjem. Opremljen je V12 motorom od 6,75 litara sa 600 konjskih snaga. Cena je čak 23 miliona evra.

1 / 6 Foto: Rolls-Royce

Ne sumnjamo da će se ova lista u skorijoj budućnosti dopuniti novim, možda i još skupljim automobilima, jer strast prema četvorotočkašima ne jenjava, a konkurencija strpljivo čeka svoj trenutak.

(Kurir.rs/ Mondo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track