TAKSI VOZILA BEZ VOZAČA POTPUNO SE POGUBILA! BLOKIRALI SAOBRAĆAJ U AMERIČKOM OSTINU Evo šta je robotaksije zbunilo i izazvalo HAOS
Foto: Printcreen Twitter

NEĆE TO BEZ TAKSISTE

TAKSI VOZILA BEZ VOZAČA POTPUNO SE POGUBILA! BLOKIRALI SAOBRAĆAJ U AMERIČKOM OSTINU Evo šta je robotaksije zbunilo i izazvalo HAOS

Auto -

Slučajevi u kojima taksi vozila bez vozača blokiraju ulice sve su učestaliji

Društvenim mrežama se šire video snimci velikog broja robotaksi vozila okupljenih na sredini ulice gde su blokirali saobraćaj. To je ponovo dovelo autonomni Cruise General Motorsa na naslovne strane medija, ovog puta njegova postava iz Ostina u Teksasu.

Na njima se vide samovozeći automobili koji delimično stoje u koloni, nekolicina je zaustavljena u suprotnom smeru, a nekima su uključena sva četiri žmigavca.

Ovo nije prvi put da su kruz-vozila (Cruise) izazvala ovakav, pomalo distopijski zastoj. Prošlog meseca, desetak robotskih taksija blokiralo je saobraćaj u San Francisku, a ista stvar se dogodila prošlog jula.

Zaposleni u kompaniji Cruise su pokušali da otklone zastoj, ali očigledno ne tako uspešno. Kako saznaje The Drive, portparol upire prst na gust saobraćaj pešaka i vozila kao mogući uzrok zastoja, čemu sistem kontrole Cruise vozila očigledno nije dorastao.

"Saobraćaj pešaka i vozila na ulici je bio veoma gust", rekao je on.

"Naši automobili su dizajnirani da daju prioritet bezbednosti, a to uključuje oprez oko pešaka. Cruise kontinuirano nadgleda svoj vozni park i u nedelju ujutru smo upozoreni na zastoje. Uspeli smo da to rešimo i sva vozila su autonomno napustila područje. Izvinjavamo se za sve neprijatnosti."

U svakom slučaju, sve je više građana koji su nezadovoljni robotaksi vozilima i koji više ne prihvataju izgovore generalnog direktora kompanije Cruise za Ostin da "nisu savršeni".

Naime, Cruise robotaksi je programiran da jednostavno stane u opasnoj ili nepredvidivoj situaciji za koju ne postoji posebno razvijen algoritam.

(B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track