ZAŠTO SU TAKSIJI U NEMAČKOJ BEŽ BOJE? Poznati su u celom svetu po toj nijansi, a odlučeno je da se tako ofarbaju ZBOG OVOGA
Foto: Printscreen Facebook

ZANIMLJIVOST

ZAŠTO SU TAKSIJI U NEMAČKOJ BEŽ BOJE? Poznati su u celom svetu po toj nijansi, a odlučeno je da se tako ofarbaju ZBOG OVOGA

Auto -

Taksi vozila u Nemačkoj poznata su širom planete po svojoj neobičnoj nijansi bež boje koja odmah upada u oči kada se nađete u toj zemlji.

Ipak, taksiji u Nemačkoj ranije nisu bili bež, već crni. Tome je došao kraj 1971. godine kada je tadašnji savezni ministar saobraćaja Georg Leber naredio da bi nova boja trebalo da bude "svetla slonovača".

Nakon petogodišnjeg prelaznog razdoblja, svi crni taksiji trebalo je da nestanu sa nemačkih ulica, što se i dogodilo.

taksi, taksista, taxi, Taxi
foto: Profimedia

Koji su razlozi za tu odluku? Lagana prljavština i sitne mrlje ne upadaju u oči tako brzo na bež boji kao na crnoj, taksi izgleda urednije, a godinama pre ugradnje klima-uređaja u automobile u crnim taksijima je bilo prilično vruće, piše RevijaHak.

Međutim, što je još važnije, ova boja, za razliku od crne, do tada nije bila korišćena za lične automobile. Takođe, svetlija boja povećala je bezbednost na putevima, što je bila važna Leberova briga.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track