KAKO JE IZABRAN SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA? Odluka Filmskog centra Srbije izaziva polemike u javnosti a evo ŠTA SE STVARNO DOGODILO
Foto: Promo

bilo je tesno

KAKO JE IZABRAN SRPSKI KANDIDAT ZA OSKARA? Odluka Filmskog centra Srbije izaziva polemike u javnosti a evo ŠTA SE STVARNO DOGODILO

Kultura -

Odluka Filmskog centra Srbije da srpski kandidat za Oskara bude film "Što se bore misli moje" Milorada Milinkovića i dalje izaziva polemike u stručnoj javnosti. Najveća zamerka filmadžija s pravom je to što se krilo ko su bili članovi komisije i što nema obrazloženja njihove odluke.

Kako Kurir saznaje, odluku je donelo sedam ljudi, i to: Miroslav Momčilović (scenarista i reditelj), Bora Anđelić (kritičar), Dragan Marinković (reditelj), Sonja Damjanović (glumica), Miloš Škundrić (reditelj), Radmila Živković (glumica) i Bogdan Petković (producent). Za samo jedan glas pobedio je film "Što se bore misli moje", i to tek u drugom krugu.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

Favoriti za nominaciju bili su "Heroji Halijarda" Radoša Bajića i "Čuvari formule" Dragana Bjelogrlića, ali i dva nagrađena filma na svetskim festivalima "Lost Country" Vladimira Perišića, "Da li ste videli ovu ženu?" Dušana Zorića i Matije Gluščevića. U trci su još bili "Oluja" Miloša Radunovića, "Indigo kristal" Luke Mihailovića i "Usta puna zemlje", poslednji film Puriše Đorđevića.

Komisija je prvo pogledala sve filmove, a zatim pristupila glasanju. Svaki član komisije svom prvom izboru dodelio je dva boda, a drugom po bod. Ako niko ne dobije većinu u prvom krugu (11 bodova), dva koja imaju najviše glasova idu u drugi krug, gde se isto tako glasa.

film Što se bore misli moje
foto: Promo

U prvom krugu po sedam glasova imali su "Što se bore misli moje" i "Čuvari formule", dok "Heroji Halijarda" nisu dobili nijedan. Glasove, i to preostalih sedam, dobili su još ostvarenja "Indigo kristal", "Da li ste videli ovu ženu?" i "Lost Country".

U finalnom krugu bilo je 11-10, što znači da su četiri člana komisije glasala za pobednika, a tri za drugoplasiranog. Dragan Bjelogrlić nije hteo da se oglašava ovim povodom, a Milinković je ranije izjavio za Kurir da je iznenađen odlukom.

Milorad Milinković
foto: Damir Dervišagić

- Veoma nam znači nominacija jer su odluku doneli neki važni ljudi. Dugo smo radili na ovom filmu i naš trud je prepoznat - izjavio je reditelj.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:57

Premijera filma Što se bore misli moje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track