9.000.000 DINARA SAMO ZA VOZAČKU DOZVOLU BEZ KOLA! U ovoj zemlji je zaista luksuz posedovati automobil, evo u čemu je caka
Foto: motor1.com

da li je moguće?

9.000.000 DINARA SAMO ZA VOZAČKU DOZVOLU BEZ KOLA! U ovoj zemlji je zaista luksuz posedovati automobil, evo u čemu je caka

Auto -

Danas je mnogima skupo da poseduju automobil - ali jedna država diže ovaj "luksuz" na viši nivo.

Singapur, jedna od najskupljih zemalja na svetu, nije izuzetak - automobil je oduvek tamo smatran luksuznom robom, a stvari su još više zakomplikovane poskupljenjem dokumenta koji vam je neophodan.

Singapur, koronavirus
foto: EPA/HOW HWEE YOUNG

U pitanju je desetogodišnji sertifikat o pravima - dozvola koju morate da imate, pre nego što vam uopšte dozvoljeno da kupite vozilo, a koji sada košta rekordnih 76.000 dolara (8,9 miliona dinara).

Ovim dokumentom samo potvrđujete da imate pravo na posedovanje standardnog automobila kategorije A, sa malim i srednjim motorom od 1.600 kubika.Oni koji žele nešto veće, kao što je SUV, moracju da izdvoje 106.630 dolara za licencu kategorije B, kako je preneo CNN.

Ovo je samo početak - tek kada platite za dokument, možete da krenete da razmišljate o kupovini automobila, što je poseban trošak, piše b92.

Mapa Sveta, Singapur
foto: Julia Chan / Alamy / Alamy / Profimedia

Sistem kvota u Singapuru je uveden 1990. godine, kako bi se raščistio saobraćaj i smanjile emisije štetnih gasova u državi koja ima 5,9 miliona stanovnika, ali uz ima i impresivnu mrežu javnog prevoza.

Kao što možete da pretpostavite - automobili su "zahvaljujući" ovim cenama daleko van domašaja prosečnog stanovnika Singapura, gde je prosečna plata u 2022. godini bila oko 7.300 dolara.

(Kurir.rs)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track