TOJOTA SPREMA REVOLUCIONARNI KORAK: Svet električnih automobila ulazi u novu fazu ukoliko se ostvari OVAJ PLAN tehnološkog giganta
Foto: Toyota

redefinisanje EV pojma

TOJOTA SPREMA REVOLUCIONARNI KORAK: Svet električnih automobila ulazi u novu fazu ukoliko se ostvari OVAJ PLAN tehnološkog giganta

Auto -

Japanci kao tehnološki giganti nikada ne miruju, a napredak mora biti konstantan i očigledan. Ovoga puta se to odnosi na baterije za električne automobile.

Tojota, zajedno sa firmom Idemitsu Kosan, želi da razvija i masovno proizvodi isključivo solid-state baterije, dizajnirane posebno za električna vozila.

Naime, glavni cilj bio bi da se ovim baterijama poveća domet vožnje i da EV budu efikasnija, odnosno ekonomičnija.

Tojota, Toyota
foto: Toyota

U zajedničkom saopštenju, Idemitsu i Tojota otkrili su svoju ambiciju da puste baterije sledeće generacije u komercijalnu proizvodnju do 2027. ili 2028. godine, nakon čega sledi porast njihove proizvodnje, preneo je Rojters.

U poređenju sa trenutnim baterijama, solid-state baterije mogu se pohvaliti kapacitetom skladištenja znatno više energije, što je razvoj za koji proizvođači automobila i industrijski analitičari veruju da će ubrzati prelaz na električna vozila.

Tojota
foto: Toyota Srbija

Prema Tojoti, električno vozilo opremljeno solid-state baterijom moglo bi postići impresivan domet od 1.200 kilometara, a punilo bi se za 10 minuta!

Ovaj plan je ambiciozan, i verovatno ostvariv. Međutim, važno je napomenuti da će takve baterije, barem u doglednoj budućnosti, ostati relativno skupe.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track