OVO JE HJUNDAI NEVIDLJIVI TENK! Korejci osim odličnih automobila prave i vrhunske vojne mašine, novi projekat POMERA GRANICE!
Foto: Hyundai Rotem

koncept obt

OVO JE HJUNDAI NEVIDLJIVI TENK! Korejci osim odličnih automobila prave i vrhunske vojne mašine, novi projekat POMERA GRANICE!

Auto -

Verujemo da nema ljubitelja automobila koji nije čuo za korejski brend Hjundai, koji je naročiti uspeh na globalnom nivou postigao u poslednjih destak godina, zahvaljujući neverovatnom napretku u kvalitetu, dizajnu i tehnologiji, ali smo zato sigurni da mnogi ne znaju da Hjundai pravi i tenkove!

U sklopu Hjundai kompanije je i firma Hjundai Rotem, čiji asortiman uključuje i tenkove - i to vrlo konkurentne, što potvrđuje veliki posao sa Poljskom, čiju kopnenu vojsku Hjundai snabdeva stotinama borbenih tenkova modela K2 Black Panther (crni panter).

Hyundai Rotem, tenk, Hjundai Rotem, hjundai, Hjundai
foto: Hyundai Rotem

Hjundai Rotem je sada predstavio koncept novog osnovnog borbenog tenka, a kako kažu, ono što ga čini posebnim jeste implementacija nevidljive (stelt) tehnologije.

- Najnoviji dizajn, koji koristi prednosti stelt tehnologije, stvoren je zajedno sa Hyundai Motor kompanijom i ističe budućnost kopnenih vozila. Još nemamo konkretan vremenski okvir za punu proizvodnju jer je vozilo još uvek u fazi koncepta. Takođe, moramo utvrditi nivo potražnje kod različitih vlada - rekao je zvaničnik Hjundai Rotema.

Hyundai Rotem, tenk, Hjundai Rotem, hjundai, Hjundai
foto: Hyundai Rotem

Tenk je premijerno prikazan na sajmu u Seulu, a spoljni izgled jasno upućuje na to da se radi o naprednom proizvodu čiji je cilj da se maksimalno smanji vidljivost.

Dok je na aktuelnom K2 modelu posada svedena na tri člana, u ovom tenku posade - nema. Njime se upravlja daljinski, što uključuje zakretanje kupole i biranje ciljeva. S druge strane, sistem aktivne zaštite protiv antitenkovskog oružja je u potpunosti automatizovan.

Hyundai Rotem, tenk, Hjundai, hjundai, Hjundai Rotem
foto: Hyundai Rotem

Dodatno, jedan deo tenka čini i višefunkcionalni dron koji služi kao svojevrsna izvidnica. Ranije informacije upućivale su na to da će težiti oko 55 tona, a dizel motor će omogućivati brzinu od 70 km/h uz 500 km dometa. Ovaj ultramoderni koncept je opremljen i moćnim topom od 130 milimetara.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track