KINEZI TESTIRAJU "ŽIVOPISNU" METODU KOJA SPREČAVA VOZAČA DA ZASPI: Da ne bi napravili udes, oni ih ŠOKIRAJU na ovaj način VIDEO
Foto: Thinkstock

radikalne mere

KINEZI TESTIRAJU "ŽIVOPISNU" METODU KOJA SPREČAVA VOZAČA DA ZASPI: Da ne bi napravili udes, oni ih ŠOKIRAJU na ovaj način VIDEO

Auto -

Mikrosan i umor uzrokuju mnoge ozbiljne nesreće na putevima sa često fatalnim posledicama. U Kini se zato testira laserski šou na auto-putevima kako bi vozači ostali budni.

Otprilike četvrtina nesreća na auto-putevima u Kini i više od trećine teških nesreća događa se upravo zbog umora. Sada se u severnom kineskom gradu Tjenđinu testiraju različiti sigurnosni sistemi, uključujući laserski šou protiv umora i mikrosna.

U novembru 2023. vozač je prvi put snimio lasere na auto-putu Ćingdao-Jinčuan. Kao što pokazuje njegov video podeljen na mreži X, sistem se sastoji od crvenih, zelenih i plavih lasera smeštenih na nosačima iznad puta.

Prema izveštaju i očevicima, svetlost je vidljiva na udaljenosti od oko jednog kilometra. Kako bi dodatno stimulisali mozak vozača u mraku, uz ivicu puta postavljeni su dodatni svetleći objekti.

Prema prvim analizama, ova radikalna mera pokazala se uspešnom. To su potvrdili i iz saobraćajne policije, iz koje su rekli da laser daje dobre razultate. Naime, na putevima opremljenim ovim sistemom, stopa nesreća zbog umora naglo je pala, za osetnih 17 odsto.

(Kurir.rs/ Revija HAK)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track