ZAŠTO SE MAGLE STAKLA NA AUTOMOBILU? Evo kako da rešite veliki problem koji mnoge muči tokom ZIMSKIH, hladnih dana, ovo je caka
Foto: Shutterstock

važno je znati

ZAŠTO SE MAGLE STAKLA NA AUTOMOBILU? Evo kako da rešite veliki problem koji mnoge muči tokom ZIMSKIH, hladnih dana, ovo je caka

Auto -

Zamagljena šoferšajbna smanjuje vidljivost tokom vožnje, a samim tim i našu bezbednost u saobraćaju. S ovim problemom se suočavamo i leti i zimi, a naročito tokom padavina. Postoje, međutim, neki metodi koji umanjuju i eliminišu ovaj problem.

Više faktora mogu biti krivci za zamgaljenu šoferšajbnu i druga automobilska stakla:

Automobil, Trikovi, Kola, četvorotočkaš, Uradi Sam, Staklo, Odmagliti
foto: Youtube Printscreen

Temperatura

Magla na unutrašnjoj ili spoljašnjoj strani šoferšajbne vašeg automobila je kondenzacija koja se stvara usled razlike u temperaturi i vlažnosti u blizini stakla.

Tokom zime, prozorska magla se obično javlja u unutrašnjosti vašeg automobila. To je zato što su temperatura i vlažnost u unutrašnjosti vašeg vozila više nego što su van njega. Sva ta vrela para iz daha putnika kondenzuje se na unutrašnjoj strani šoferšajbne i prozora kada udari u hladno staklo.

Kada se leti zamagljuju stakla automobila, kondenzacija se obično javlja na spoljašnjoj strani stakla automobila, iz razloga što su temperatura i vlažnost na spoljašnjoj strani vašeg automobila više nego na unutrašnjoj strani gde vam radi hladan, suv klima uređaj. Kada vreo, vlažan letnji vazduh udari u prozore vašeg automobila, kondenzacija se formira na spoljašnjoj strani stakla.

Prljava stakla

Prljavština se vrlo lako može nakupiti na staklima vašeg automobila. Budući da su čestice vlage sklonije da se zalepe za prljavu površinu nego za čistu, može brže doći zamagljilvanja vaše šoferšajbne nego inače.

zima, automobil
foto: Kurir TV

Kvar na vozilu

Filter kabine je uobičajen deo automobila napravljenih nakon 2000. Filter sakuplja polen, prašinu i druge zagađivače i pomaže u regulisanju kvaliteta vazduha u vašem vozilu. Topao i hladan vazduh iz klima uređaja vašeg automobila takođe se filtriraju kroz filter kabine.

Višak otpada unutar filtera kabine može uticati na performanse odmrzivača stakla vašeg automobila. On smanjuje kvalitet vazduha u vašem vozilu, zbog čega vaše vetrobransko staklo postaje podložno kondenzaciji koja dovodi do magle.

Kako se rešiti magle na staklima kada je napolju hladno?

Ne postoje univerzalna uputstva koja objašnjavaju kako da odmaglite šoferšajbnu kada je temperatura van vašeg automobila niža od temperature u vašem vozilu. U ovoj situaciji, postoji nekoliko koraka koje ćete možda morati da preduzmete da biste rešili problem.

Zagrejte vozilo

Podesite grejač kabine na maksimalan nivo. Vrući vazduh zadržava više vlage od hladnog vazduha, tako da će povećanje toplote pomoći da se prikupi vlaga koja je doprinela zamagljivanju šoferšajbne, zadnjeg stakla i prozora vozila.

klima, klima u kolima, dugme, auto, automobil
foto: Shutterstock

Upalite klima uređaj

Isključite grejač automobila, a zatim uključite klima uređaj. Ovo pomaže u povlačenju vlage iz vazduha.

Zaustavite recirkulaciju vazduha

Isključite dugme za recirkulaciju vazduha kako bi omogućili hladnom, suvom vazduhu da uđe u vaše vozilo.

Otvorite prozore

Lagano otvorite prozore automobila na nekoliko minuta. To će dovesti do kombinovanja vlažnog vazduha u vašem automobilu i hladnog, suvog vazduha izvan vašeg vozila kako biste uklonili maglu sa automobilskih stakla.

Kako se rešiti magle na staklima kada je napolju toplo?

Kada vam se magle automobilska stakla na visokim temperaturama, to znači da nivo vlage i temperatura izvan vašeg automobila premašuju one u vašem vozilu. Dakle, da biste eliminisali maglu sa šoferšajbne kad je napolju toplo, morate povećati nivo vlage i temperaturu i u vašem automobilu. U ovom scenariju, evo šta treba da uradite.

Auto, Brisač
foto: Profimedia

Aktivirajte brisače

Koristite brisače vašeg automobila da biste uklonili kondenzaciju sa šoberšajbne i zadnjeg stakla.

Ugasite klima uređaj

Smanjite duvanje klima uređaja ili ga potpuno isključite. Tako ćete najbrže povećati temperaturu vašeg automobila, što je uslov za odmagljivanje stakla leti.

Izbegavajte recirkulaciju vazduha

Držite dugme za recirkulaciju vazduha vašeg automobila isključenim. Na ovaj način će se nivo vlage i temperatura vašeg automobila izjednačiti sa istima izvan vašeg vozila.

vetrobransko staklo, zamagljeno, Vetrobran
foto: Shutterstock

Saveti za sprečavanje zamagljivanja automobilskih stakla

Neki od najboljih načina da sprečite zamagljivanje šoferšajbne su:

  • Koristite sredstvo za čišćenje prozora na bazi amonijaka;
  • Nanesite kremu za brijanje na unutrašnjost vaše šoferšajbne i obrišite drugom krpom;
  • Aktivirajte odmrzivač kada zagrejete automobil;
  • Koristite režim svežeg vazduha, a ne režim recirkulacije vazduha na klima uređaju;
  • Obrišite obuću ako je vlažna pre nego što uđete u automobil;
  • Uradite servis klima uređaja ako on ne funkcioniše kako treba.

(Kurir.rs/Alo)

Bonus video:

03:55

KOME DA SE OBRATITE AKO VAM JE DRVO PALO NA AUTOMOBIL? Stručnjak: Postoje dva scenarija, ali BEZ OVOG PAPIRA nećete dobiti odštetu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track