SA TESLOM PREŠAO SKORO 2 MILIONA KILOMETARA! Nemac juri rekord "volvoa" od 5 miliona km, EVO ŠTA JE SVE POPRAVLJAO DO SADA
Foto: Printscreen YouTube @Watt-Energy

baterije i elektromotori na najtežem ispitu

SA TESLOM PREŠAO SKORO 2 MILIONA KILOMETARA! Nemac juri rekord "volvoa" od 5 miliona km, EVO ŠTA JE SVE POPRAVLJAO DO SADA

Auto -

Nemac Hansjerg fon Gemingen-Hornberg kupio je "model S" sa svega nekoliko desetina hiljada pređenih kilometara, a onda je odlučio da ga "nagazi" i koristi intezivno svaki dan, pa brojčanik trenutno pokazuje oko dva miliona kilometara!

Nemac je sa "teslom" u proseku prelazio oko 600 kilometara dnevno, što je zaista velika cifra za bilo koji automobil. Kaže da je često na auto-putu, ali da retko vozi brže od 120 km/h.

Život na putu mu je, kako navodi, hobi, jer kao bivši veliki poljoprivrednik ima ušteđevinu i ekonomski je dobro situiran.

Telsa Model S, Tesla
foto: Printscreen YouTube @Watt-Energy

Međutim, tokom korišćenja ovog automobila bilo je dosta problema. Prva baterija "modela S" je izdržala 402.000 kilometara, druga 670.000 kilometara, a treća 505.000 kilometara. "Tesla" sada ima četvrtu bateriju sa 150.000 kilometara iza sebe.

Samo osam procenata originalnog dometa baterije je izgubljeno, tako da će ova najnovija verovatno trajati duže. Ipak, slaba tačka ovog Modela S nisu baterije, već elektromotori.

Telsa Model S, Tesla
foto: Printscreen YouTube @Watt-Energy

Kako kaže vlasnik, oni će otkazivati u proseku na svakih 20.000 kilometara. Sa Fon Gemingen-Hornbergom prelaze - verovatno zbog njegovog mirnog stila vožnje - u proseku oko 50.000 kilometara, ali on je već na svom trinaestom elektromotoru!

Jedan motor je značajno iskočio iz statističkog proseka - izdržao je 78.000 kilometara. Iako je Tesla u garantnom roku besplatno zamenio sve neispravne motore, vozač se žali da mu američki proizvođač još nije otkrio koji su to specifični probleme sa ovim motorima.

Gume su morale da se menjaju na svakih 50.000 pređenih kilometara. Sa druge strane, troškovi same vožnje nisu veliki jer Nemac ima besplatno punjenje na Teslinim brzim "superpunjačima".

Fon Gemingen je zadovoljan iskustvom sa modelom S i sledeći cilj je da obori rekord svih rekorda - automobila sa najviše pređenih kilometara. Trenutno ga drži Amerikanac Irv Gordon koji je vozeći Volvo P1800 prešao ukupno oko 5,2 miliona kilometara.

Velika kilometraža sa električnim automobilima je još uvek gotovo neistražena oblast, pa iz ovog primera ne treba izvlačiti konačne zaključke, ali je svakako zanimljiv i informativan.

(Kurir.rs/ B92)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track