KAKO SE OBUĆI KADA ZIMI VOZITE AUTO I KAKO DA ZAŠTITE DETE U SLUČAJU SUDARA? Evo šta treba izbegavati jer može da pogorša povrede
Foto: Profimedia / Pavel Talashov / Alamy / Alamy /

važno je

KAKO SE OBUĆI KADA ZIMI VOZITE AUTO I KAKO DA ZAŠTITE DETE U SLUČAJU SUDARA? Evo šta treba izbegavati jer može da pogorša povrede

Auto -

Odabir prave odeće ključan je tokom zimske sezone u automobilu, posebno kada je u pitanju sigurnost dece. ADAC-ov test sudara s lutkom za odraslu osobu i malu decu pokazuje zašto treba izbegavati nošenje debelih zimskih jakni u vozilu.

Bugarska, sneg, mećava, smetovi
foto: AP

U testu, kada je u gradskom saobraćaju stimuliran sudar odpozadi, sigurnosni pojas za odrasle osobe i onaj dečijeg sedišta su se zarezali duboko u stomak.

Nemački autoklub objašnjava da u najgorem slučaju to može dovesti do ozbiljnih povreda unutrašnjih organa, poput povreda creva, jetre ili slezine pa čak i po život opasnih unutrašnjih krvarenja.

Glavni problem leži u debeloj postavi zimske odeće. To znači da pojas ne prianja čvrsto uz telo i leži iznad donjeg dela stomaka kada je pojas stavljen. Prema ADAC-u, postoji opasnost od povreda čak i kod normalnog kočenja. Optimalno bi pojas trebao čvrsto da stoji na bokovima kod odraslih i na bedra kod dece.

Preporučuje se vožnja bez zimske jakne ako je moguće. Ako je prehladno, jakna se može otvoriti ili izvući ispod remena.

deca, auto
foto: Shutterstock

Osim zimske jakne, vozači bi se trebalo da se zdrže od nošenja kapa, šalova i postavljenih rukavica. Oni mogu da ograniče slobodu kretanja i ometaju vidljivost tokom vožnje. Postavljene rukavice ne nude uvek dovoljno prianjanje na volanu, što može da utiče na kontrolu vozila. Glomazne zimske čizme mogu da otežaju precizan rad s pedalama.

(Kurir.rs/Revija HAK)

Bonus video:

03:45

OVO SU NAČINI KAKO DA ZAŠTITITE VAŠ AUTOMOBIL OD KRAĐE! Eksperti otkrili koje metode lopovi koriste: Evo šta OBAVEZNO DA URADITE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track