MERCEDES DOBIJA TIRKIZNA SVETLA: Inovativno rešenje odnosi se SAMO NA OVA VOZILA, Nemci ponovo ispisuju istoriju, EVO ČEMU SLUŽE
Foto: Mercedes-Benz

tehnologija

MERCEDES DOBIJA TIRKIZNA SVETLA: Inovativno rešenje odnosi se SAMO NA OVA VOZILA, Nemci ponovo ispisuju istoriju, EVO ČEMU SLUŽE

Auto -

"Mercedes" je postao prvi svetski proizvođač automobila koji je dobio dozvolu za korišćenje posebnih, tirkiznih svetala na svojim budućim modelima.

Tirkizna ispunjava dva bitna kriterijuma koja su bila ključna za odabir boje - osim što nudi razliku od postojećih svetlosnih rešenja drugih automobila, osigurana je i distanca od saobraćajnih signalizacija na putevima poput semafora ili javne rasvete.

Ipak, inovativno rešenje neće se koristiti na svim automobilima nemačke marke.

Mercedes, tirkizna svetla
foto: Mercedes-Benz

Tirkiznim svetlima biće opremljeni samo automatizovani automobili koji putevima saobraćaju bez vozača. Kada su svetla upaljena, drugi učesnici u saobraćaju znaće da je automobil na "autopilotu".

Što se tiče zakonske dozvole za upotrebu tirkizne boje, led su probile Kalifornija i Nevada u SAD.

- Sa razvojem automatizovanih svetala, "mercedes" ponovo postavlja nove standarde u auto-industriji. Prvi smo proizvođač automobila u svetu koji je dobio takva odobrenja u SAD, tačnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više automatizovanih vozila stiže na puteve, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija - rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora "mercedesa".

1 / 7 Foto: Mercedes-Benz

Iz nemačke kompanije navode da "mercedes" želi da standardizuje tirkiznu boju kao sredstvo prepoznavanja automatizovane vožnje, s namerom globalnog prihvatanja nove tehnologije. Trenutno ne postoji zakonski okvir nigde u svetu, pa su Kalifornija i Nevada donele itekako važnu odluku.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track