NISANOVA ZVER NA GUSENICAMA ZA GORSKA SPASAVANJA: Pogledajte X-Trail Mountain Rescue koncept (FOTO/ VIDEO)
Foto: Nissan

MOĆNO

NISANOVA ZVER NA GUSENICAMA ZA GORSKA SPASAVANJA: Pogledajte X-Trail Mountain Rescue koncept (FOTO/ VIDEO)

Auto -

Japanski "nisan" predstavio je koncept vozilo X-Trail Mountain Rescue za najteže terene namenjeno pre svega gorskim službama spasavanja.

Konceptni X-Trail Mountain Rescue umesto standardnih točkova ima gumene gusenice za sneg koje garantuju bezbedno prianjanje. Dalje, zadnja sedišta ovog koncepta su uklonjena da bi se omogućilo postavljanje nosila za prevoz povređenih skijaša do najbliže zdravstvene ustanove te ugradnja sedišta za zdravstvenog radnika.

Spolja se odlikuje krovnim nosačima na kojima je moguće prevesti nosila za evakuaciju i lopate za sneg. Na krov koncepta su ugrađeni još i sirena, signalizacija s trepćućim svetlima i snažna svetla. Osim toga, svetla su ugrađena i na poklopac motora.

Nissan X-Trail Mountain Rescue, Nisan
foto: Nissan

Veliki prednji i zadnji blatobrani su omogućili ugradnju gumenih gusenica, prednji branik je prilagođen za transport vitla, a na prednji i zadnji branik je postavljena ojačana kuka za vuču. Budući da je koncept zbog gumenih gusenica za 23 cm viši od serijske verzije, na bočne strane su dodare stepenice kako bi se olakšao pristup vozilu.

Konceptni automobil X-Trail Mountain Rescue je razvijen i konstruisan da bi naglasio mogućnosti naprednog pogona na sve točkove s dva motora e-4ORCE kojim je opremljen serijski X-Trail.

Nissan X-Trail Mountain Rescue, Nisan
foto: Nissan

Rad sistema e-4ORCE je toliko efikasan da ga putnici neće ni osetiti. Optimalno prianjanje i bezbrižna vožnja su zagarantovani u svim uslovima, bez obzira na to da li vozite klizavim gradskim putevima, prigradskim putevima prekrivenima lišćem, blatnjavim seoskim putevima ili planinskim putevima.

X-Trail Mountain Rescue je deo kampanje pod nazivom "Ride Responsibly" koja se sprovodi u okviru pet evropskih skijališta. "Nisan" će u okviru kampanje podsticati odgovorno ponašanje u skijaškim zonama te će u tu svrhu postaviti digitalne znakove da podstakne skijaše da uspore na raskrsnicama snežnih padina i tako smanje rizik od sudara.

1 / 12 Foto: Nissan

Po uzoru na drumske znakove koji prikazuju brzinu vozila, "nisanovi" znakovi će nadzirati brzinu kretanja skijaša. Onima koji se kreću umereno brzo prikazivaće poruku zahvalnosti, a onima koji se kreću prebrzo savetovaće da uspore.

(Kurir.rs/ Autoblog)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track