KURIR NAŠAO VLASNIKA LADE U ČIKAGU! Otkrivamo kako je riva stigla do AMERIKE i zašto toliko košta, Rudi Pešović sve objasnio(FOTO)
Foto: Privatna arhiva

EKSKLUZIVNO!

KURIR NAŠAO VLASNIKA LADE U ČIKAGU! Otkrivamo kako je riva stigla do AMERIKE i zašto toliko košta, Rudi Pešović sve objasnio(FOTO)

Auto -

Tragom senzacije da se na ulicama Čikaga pojavila "lada" u voznom stanju sa kraljevačkim tablicama, Kurir je stupio u kontakt sa vlasnikom ovog neobičnog automobila.

U pitanju je Rudi Pešović, uspešan privrednik iz Gornjeg Milanovca, koji je javnosti poznat i kao automobilista, a koji živi u Čikagu već nekoliko decenija.

"Kad sam na oglasima video koje cene dostižu neobični automobili, rešio sam da pokušam da nešto od toga, šta mogu da nađem u Srbiji, plasiram na američko tržište", kaže Pešović za Kurir.

Lada, Čikago, lada 1300
foto: Privatna arhiva

Auto je u odličnom stanju, iako je 1991. godište, prešao je oko 45.000 kilometara, a osim na oglasima može da se vidi i na ulicama "srpskog grada" u Ilinoisu.

"Trenutno je mi je u poseti moj sin Luka, koji "ladu" vozika po gradu. Gde god se pojavi izaziva neverovatnu pažnju. Ne mogu da procenim koji su razlozi za to, da li zato što je auto toliko star ili što je ruske proizvodnje. Interesenata ima, ali još nemam kupca", dodaje naš sagovornik.

Lada, Čikago, lada 1300
foto: Privatna arhiva

Pešović kaže da auto nije došao "od Kraljeva preko Sibira do Beringovog moreuza, tu ga prebacio lokalni skeledžija, i onda lagano preko Aljaske, Jukona, Britanske Kolumbije...", kako piše u šaljivom komentaru na Instagramu:

"Ladu" smo spakovali u transportni kontejner, kako inače prevozimo robu preko okeana. Ako bude još interesovanja, nastaviću da plasiram ovakve automobile na teritoriji SAD".

Inače, u Srbiji se ovakav model može kupiti često i za manje od 1.000 evra, a na oglasu u Čikagu stoji cena od 16.000 dolara.

Lada, Čikago, lada 1300
foto: Privatna arhiva

Što se istorijata ovog modela tiče, "lada riva" konstruisana je 1979, a godinu dana kasnije počela je serijska proizvodnja. Bio je jedan od najjeftinijih automobila u bivšem Sovjetskom Savezu, a kasnije i u Rusiji, a danas je najpopularniji polovni automobil na prostoru najveće zemlje sveta.

1 / 6 Foto: Printscreen/chicago.craigslist

"Avtovaz" iz Toljatija prestao je da izvozi ovaj model 1997, a proizvodnja je stala 2010. godine. Ukupno je napravljeno više od tri miliona "rive".

(Kurir.rs / Jelena Katarina Mitrović)

Bonus video:

00:18

Motor mu ispao na sred puta puta a auto produžio: Nesvakidašnji udes na obilaznici oko Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track