AKO VAS ZAUSTAVE SAOBRAĆAJCI: Na ovo pitanje uvek morate da ODGOVORITE SA "NE"!
Foto: Yau Ming Low / Alamy / Alamy / Profimedia

SAVETI

AKO VAS ZAUSTAVE SAOBRAĆAJCI: Na ovo pitanje uvek morate da ODGOVORITE SA "NE"!

Auto -

Bez obzira na to da li je reč samo o rutinskoj kontroli saobraćajaca, ili ste zaustavljeni zbog prekršaja: neki se vozači brzo “preznoje” u situaciji kada moraju da odgovore na pitanja policije.

Na primer, morate da odgovorite na pitanja o sebi. Naravno, takođe morate da pokažete svoju vozačku dozvolu i registraciju vozila. Ipak, nikako ne biste smeli da odgovorite na trik pitanje koje mnogi policajci postavljaju odmah na početku zaustavljanja.

Trik pitanje za policijske provere: Bolje je odgovoriti sa “ne”.

Na početku zaustavljanja u saobraćaju često se postavlja klasično pitanje: “Znate li zašto smo vas zaustavili?” Naravno, postoje neke varijacije kao i vrlo sugestivne formulacije ovog pitanja, na primer: “Pretpostavljam da znate zašto smo vas zaustavili?”

Mnogi se vozači zbog toga osećaju izazovnim da odmah daju izjavu i priznaju prekršaj. Međutim, na to trik pitanje nikada ne odgovarajte. Umesto toga, samo recite “ne” na neutralan način.

Može li policija da pita gde idete?

Sem toga, tu su i čisto informativna pitanja koja policija postavlja. Međutim, ni na njih ne morate da odgovorite. To uključuje i klasično “Gde ideš?”, odnosno pitanja o odredištu putovanja ili odakle dolaziš.

Ipak, to je privatna stvar – ali ne biste trebali da kažete da se samo vozite uokolo. Jednostavno recite da imate još posla ili obavestite policajce o svom pravu na ćutnju na neutralan i pristojan način.

Kragujevac, saobraćajci, paketići
foto: Grad Kragujevac

Tokom saobraćajnih kontrola uvek se ponašajte kooperativno i prijateljski; to će olakšati život vama, ali i policajcima. Ako ste stvarno počinili prekršaj i bili uhvaćeni, pokažite svoje razumijevanje.

Ako reagujete omalovažavajuće, cinično ili čak uvredljivo, možete se uvaliti u više nevolja nego što je potrebno. Ako želite osporiti kaznu upozorenja, uvek to možete učiniti naknadno umesto da o tome razgovarate sa službenicima na licu mesta.

Iako se pojedini saveti iz teksta odnose na Nemačku, većina saveta može da se primeni i u srpskim uslovima. Vozite pažljivo, želimo Vam srećan put.

(Kurir.rs / Fenix-magazin.de)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track