NA 69. STERIJINOM POZORJU BORIĆE SE SEDAM PREDSTAVA: Nova selektorka Ana Tasić objavila naslove, a ovi komadi su ispod crte
Foto: Nebojša Babić

još malo je ostalo

NA 69. STERIJINOM POZORJU BORIĆE SE SEDAM PREDSTAVA: Nova selektorka Ana Tasić objavila naslove, a ovi komadi su ispod crte

Kultura -

Na najvećem pozorišnom festivalu 69. Sterijinom pozorju u Novom Sadu u takmičarskom programu videćemo sedam predstava, saopštili su juče organizatori na konferenciji za medije.

ilustracija
ilustracijafoto: Shutterstock

Selektorka dr Ana Tasić je tokom procesa izbora imala priliku da pogleda 70 komada iz Srbije i regiona, na osnovu čega je sastavljen program sa sedam naslova u trci za nagrade i međunarodna selekcija, koju čine tri predstave.

- Prioritetan kriterijum u izboru predstava bio je njihov umetnički kvalitet, vrednosti dramskih tekstova, režije, glume, muzike, scenografije i kostima, i sve ostalo bilo je podređeno tome. Program je specifičan po tome što sve tri praizvedbe savremenih originalnih dramskih tekstova dolaze iz pozorišta van Srbije - istakla je selektorka.

Sedam naslova

predstava 'Očevi i oci'
predstava "Očevi i oci"foto: Nebojša Babić

Za prestižnu nagradu će se boriti hit komad Narodnog pozorišta "Očevi i oci" u režiji Veljka Mićunovića, kao i "Bilo jednom u Novom Sadu" Andraša Urbana, koji je nastao u produkciji Novosadskog pozorišta.

Hrvatsko narodno kazalište Varaždin predstaviće se komadom "Režim isceljenja" Bojana Đorđeva, dok će Slovenija izvesti komad "Kišni dan u Gurliču" Sebastijana Horvata nastao u koporodukciji Prešernovog gledališča iz Kranja i Mestnog gledališča iz Ptuja.

Kokan Mladenović
Kokan Mladenovićfoto: Petar Aleksić

Narodno pozorište Bitolj iz Severne Makedonije učestvovaće s komadom "Brod za lutke" Kokana Mladenovića po tekstu Milene Marković. Za priznanje će se boriti i "Mali ratovi i kabine Zare" Ivice Buljana u koprodukciji Narodnog pozorišta Republike Srpske i Sterijinog pozorja, ali i komad "Sirota Mileva iz Bosne u našoj civilizaciji godine 1878" u režiji Anđelke Nikolić Narodnog pozorišta Subotica i Seoskog kulturnog centra Markovac.

Međunarodna selekcija

U međunarodnoj selekciji, koja je ove godine naslovljena kao "Krugovi", naći će se još jedan komad Ivice Buljana "Crvena voda" u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta Split, kao i komad "Moji tužni monstrumi" u režiji Vita Taufera Gradskog dramskog kazališta Gavela, dok će se Kamerni teatar 55 iz Sarajeva predstaviti sa autorskim projektom Selme Spahić "Ljubičasto".

Pohvaljeni, ali ispod crte

predstava Tiho, tiše je ispod crte
predstava Tiho, tiše je ispod crtefoto: Dragana Udovičić

Svoje mesto na ovogodišnjem Sterijinom pozorju izgubili su naslovi "Tiho, tiše" Ane Janković (Beogradsko dramsko pozorište), "Šta će biti sa svima nama" Borisa Liješevića (Narodno pozorište "Toša Jovanović", Zrenjanin) i "Ništa nećemo zaboraviti" Juga Đorđevića (Pozorište "Bora Stanković", Vranje), koje su bile prve ispod crte, istakla je selektorka Ana Tasić.

Predstava 'Ništa nećemo zaboraviti' je ispod crte
Predstava "Ništa nećemo zaboraviti" je ispod crtefoto: promo Pozorište Bora Stanković Vrаnje

Posebnu pažnju privukli su intirgantnim i angažovanim odrazima borbi savremenog sveta u iskorenjavanju različitih oblika društvenih i ličnih represija i nejednakosti.

Bonus video:

00:43

Pozorište „Dadov” u novom ruhu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track