PRVI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI PROIZVEDENI U KRAGUJEVCU! U toku su opsežna bezbednosna testiranja, EVO KADA SE MOGU NAĆI NA ULICAMA
Foto: Shutterstock

Premijera NA LETO

PRVI ELEKTRIČNI AUTOMOBILI PROIZVEDENI U KRAGUJEVCU! U toku su opsežna bezbednosna testiranja, EVO KADA SE MOGU NAĆI NA ULICAMA

Auto -

U fabrici "Fijat Krajsler automobili" u Kragujevcu proizvedeni su primerci prvog električnog automobila u Srbiji. Oni su namenjeni za takozvane "kreš" testove i ostala ispitivanja. Uskoro će prvi modeli biti testirani i na ulicama Kragujevca, nezvanično saznaje RTS.

Kako je za RTS nezvanično potvrdio predsednik Samostalnog sindikata FCA Srbija Saša Đorđević, u toku su testiranja prvog električnog automobila koji je proizveden u našoj zemlji.

Kragujevac, Zastava, Fiat, Fiat automobili Srbija
foto: FCA Srbija

Prva testiranja su obavljena u Kragujevcu, jer fabrika poseduje pistu za probu novih automobila, ali glavna sigurnosna ispitivanja - takozvani "kreš" testovi vrše se u inostranstvu.

Đorđević kaže da je, kada je testiran model "fijat 500L" pred početak serijske proizvodnje, oko 200 primeraka napravljeno samo za ispitivanje.

- Svaki od tih modela mora da prođe opsežna testiranja - sigurnosna ispitivanja, bočne udare... Svaki od njih treba na tim testovima da dobije određeni broj zvezdica kako bi bio potpuno siguran - naveo je Đorđević.

Uskoro novi model i na ulicama Kragujevca

Može se očekivati da se novi električni automobil testira i na ulicama Kragujevca, bar ukoliko bude sledio dosadašnju praksu "Fijatovih" modela.

fijat, Fijat, FIAT
foto: AP

Kada je testiran stariji brat, "fijat 500L", on je zaštićen, u maskirnoj foliji vožen ulicama grada, ali i Šumadije, u jednom delu testova.

Đorđević očekuje da će tako biti i sa novim električnim automobilom.

Očekuju se nova zapošljavanja

Govoreći o broju radnika u kragujevačkoj fabrici i da li su spremni za serijsku proizvodnju novog modela, Đorđević kaže da jesu.

Navodi da su se radnici koji su bili na obukama u inostranstvu vratili u Srbiju u nekoliko faza, kao i da su odmah uključeni u poslove u vezi sa proizvodnjom novog automobila.

Pored toga, dodaje, uskoro će biti otvoreni i konkursi za prijem novih radnika koji će takođe proći neophodne obuke.

Stelantis
foto: Idrees Abbas / Zuma Press / Profimedia

Nema potvrda iz "Stelantisa"

Iz kompanije "Stelantis" nisu želeli da potvrde informacije o prvim modelima proizvedenim u Kragujevcu, niti da li traju testiranja, ističući samo da je projekat u toku.

Još se ne zna tačan datum kada će prvi kragujevački električni mališan biti predstavljen javnosti, ali ni gde će to biti. Đorđević napominje da je to prvi električni automobil proizveden na Balkanu, kao i da bi bilo lepo da bude predstavljen u Srbiji.

Nekoliko datuma je u opticaju, a gotovo je izvesno da će novi model biti predstavljen na leto.

Iako se u javnosti govorilo da će ovaj električni automobil biti restilizovan model Fijatove "pande", kompanija "Stelantis" nije to potvrdila niti objavila zvaničan naziv novog modela, piše RTS.

(Kurir.rs/ RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track