Za nedostatak vlakana u telu odgovorna je neadekvatna ishrana, a evo koje opasne bolesti prete, piše Lepa & Srećna.
Stručnjaci ističu da svaki čovek dnevno treba da unese najmanje oko 30 g namirnica koje su bogate vlaknima. Ako redovno konzumirate hranu koja sadrži vlakna, istraživanja ističu da možete smanjiti rizik od srčanog udara, dijabetesa i različitih bolesti srca i creva. Simptomi koji se javljaju kod nedostatka najčešće su loša probava, otežano varenje, čvrsta stolica, bol u stomaku, nadutost i gasovi.
Najbolji lek za prevenciju od nedostatka vlakana je adekvatna ishrana, a stručnjaci predlažu 4 koraka do ravnoteže u telu i dovoljnu količinu neophodnih vlakana. Prvo, za doručak jedite žitarice bogate vlaknima sa mlekom ili vodom, a preporučuje se da izbegavate beli hleb, već da jedete integralni od celog zrna. Takođe, pečeni ili kuvani krompir je dobar izvor vlakana, a za užinu jedite sveže ili suvo voće. Hrana bogata vlaknima je dobra i za dijetu, podstiče varenje, ubrzava metabolizam i čini da duže budete siti.
PROČITAJTE JOŠ:
ZAMENITE SAMO 1 STVAR U ISHRANI I SMRŠAĆETE NEVEROVATNOM BRZINOM
OVA HRANA SPREČAVA POJAVU KARCINOMA KOŽE
OVU HRANU JEDITE I SKINITE CELULIT DO LETA
(Kurir.rs/Lepa & Srećna - Foto: Shutterstock)