VAŽNO JE PREPOZNATI DEPRESIJU NA VREME: Psihijatar otkriva koji su simptomi
Foto: Promo

VAŽNO JE PREPOZNATI DEPRESIJU NA VREME: Psihijatar otkriva koji su simptomi

Život -

Sa Prim. dr Snežanom Kecojević Miljević, psihijatrom i subspecijalistom psihoterapije razgovarali smo o tome šta utiče na pojavu depresije i zbog čega je važno da je prepoznamo na vreme.

Porodični i bračni problemi, smanjenje radne produktivnosti, stres, bolesti i brojni drugi uzroci često mogu biti povod za nastanak depresije. Depresija je bez dvoumljenja najčešći psihijatrijski poremećaj. Dovodi do smanjenja kvaliteta života obolelog.

Da li su zimi depresije izraženije?

U stručnoj literaturi se često navodi pogoršanje raspoloženja u toku zimskih meseci. Međutim, epidemiološke studije ne ukazuju jasno koje doba godine nosi pik oboljevanja od depresije (da li je to jesen, zima, proleće, ili kasno leto). Zbog toga se ne može govoriti o sezonskoj depresiji, već više o varijacijama depresivnih epizoda tokom godine, ističe Prim. dr Kecojević Miljević.

Za većinu ljudi su način života, kao i ponašanje u zimskim mesecima drugačiji (manja fizička aktivnost, povlačenje, smanjeni socijalni kontakti, promena načina ishrane, promena ritma u smislu smanjenja dužine trajanja dana itd.). U skladu s tim, periodi depresivnog raspoloženja mogu biti duži i češći.

Kako da prepoznamo depresiju?

Kada kažemo depresivno raspoloženje, ili depresivnost, uglavnom ne mislimo na pravu kliničku depresivnu epizodu, navodi doktorka Kecojević Miljević. Misli se na sporadične i kratkotrajne varijacije raspoloženja koje nastaju na dnevnom nivou – na gubitak energije, volje, apetita i probleme sa spavanjem. Ove promene u raspoloženju su često kratkotrajne i sporadične.

foto: Profimedia

Da li treba reagovati čim se primete prvi simptomi?

Neraspoloženje, bezvoljnost i gubitak energije, koji traju najmanje dve nedelje u kontinuitetu, nastaju kao posledica stvarne biohemijske neravnoteže u mozgu. Zbog toga ovaj problem ne treba ignorisati. Rešenje može biti korišćenje prirodnih preparata koji u sebi sadrže supstance koje su direktno uključene u izgradnju serotonina, poput S-adenosyl L-methionine (SAMe), aminokiseline koju možemo naći u preparatu Tensilen®.

SAMe deluje tako što povećava sintezu serotonina, takozvanog “hormona sreće” i niza drugih supstanci koje poboljšavaju raspoloženje. Brojna klinička istraživanja pokazuju pozitivan efekat SAMe na raspoloženje zbog čega se preporučuje upravo u tretmanu blagih i umerenih simptoma depresije.

(Promo - tekst / Foto:Profimedia,Promo)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track