UKLETI DVORAC U BEOČINU: Umetnik pričao samo sa golubovima pa umro od njihovog izmeta, ćerka se ubila JEZIVE SUDBINE VLASNIKA VILE
Foto: Kurir

KURIR TV!

UKLETI DVORAC U BEOČINU: Umetnik pričao samo sa golubovima pa umro od njihovog izmeta, ćerka se ubila JEZIVE SUDBINE VLASNIKA VILE

Jesenji TV program -

U Beočinu postoji dvorac Špicerovih koji se vodi kao uklet. Voditelj emisije "Kojekude po Srbiji" Vukašin Grozdanić je obavio istraživanje.

Kojekude po Srbiji
foto: Kurir televizija

Dvorac je sagrađen krajem 19. a početkom 20. veka uporedo sa otvaranjem fabrike cementa. Dva vlasnika su odlučila da budu tu uz svoju fabriku. Špicer je živeo ovde, a tokom proleća leta i jeseni dovodio je iz Pešte svoju porodicu. Radnicima nije bio dozvoljen pristup.

Sagovornica Ratka je ispričala priču o ćerki vlasnika dvorca, te se osvrnula i na svoju. Njeno venčanje je bilo prvo u pomenutnom dvorcu:

- Špicerova ćerka se zaljubila u konjušara, oni su se krili iza dvora kako bi se sastajali. Ta ljubav je bila zabranjena, pa se ona, kada je otišla u Beč, ubila. Imala je sve što je htela ali ne i ono što joj je bilo potrebno - završila je priču o ćerci Špicera, pa nastavila svoju:

Kojekude po Srbiji
foto: Kurir televizija

- Ja sam se zaljubila u kinooperatera, puštao je filmove, opet jedna bajka. Ja sam se zaposlila u Kulturnom centru, baš u ovom dvoru. Naše venčanje je bilo u dvorcu koje je ujedno i prvo na tom mestu. Jedna mlada devojka, koja je završila srednju školu, se udaje u dvorcu, sa velom, sa svatovima, šetala se u venčanici oko dvorca, oko parka i uživala.

Postoje razne legende zbog čega je uklet ovaj dvorac, jedna od tih priča je o Nandoru, umetniku koji je nosio nadimak zidar:

01:21

UKLET DVORAC U BEOČINU! Umetnik koji je pričao samo sa golubovima, NA KRAJU UMRO OD NJIHOVOG IZMETA! Ćerka se ubila, RADNICA UDALA

- Postoji jedna priča. Bio je jedan zidar koji je od gipsa pravio sve figure. Nandor nije progovorio niti jednu reč, već je samo pravio figure, pričao je samo sa golubovima. Pravio je orlove, zmajeve i razne figure, a okončan mu život na tavanu sa golubovima. Nije ni sa kim progovrio reč, priča se da je ovaj dvorac delo iz njegovog srca koje se cepalo i da je poslednje atome uneo da sagradi ovaj dvorac - rekla je Ratka.

Postoji i morbidnija priča o njemu, a to je da je imao sedam prstiju na svakoj ruci, na dan odlaska, belu golubicu je smrvio u pernatu grudvu i bacio preko dvorca. Istog dana, dok je odmarao, armija golubova ga je prekrio izmetom i tako je završio.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

25:51

KOJEKUDE PO SRBIJI EP 1.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track