JUBILARNI SUSRETI GLUMACA AMATERA: KUD Karadžić iz Loznice organizuje festival
Foto: T.Ilić

uskoro

JUBILARNI SUSRETI GLUMACA AMATERA: KUD Karadžić iz Loznice organizuje festival

Kultura -

Petnaesti Festival glumačkih ostvarenja amaterskih pozorišta Srbije biće održan od 4. do 11. aprila u Loznici, a domaćin Kulturno-umetničko društvo "Karadžić", raspisao je konkurs na koji se zainteresovani za jubilarnu smotru mogu javiti do 22. februara.

Rezultati konkursa biće saopšteni do 7. marta, a ove godine mogu učestvovati i predstave iz ranijih sezona prijavljenog pozorišta.

festival, KUD Karadžić, Loznica
foto: T.Ilić

Kao i prethodnih godina na festivalu se dodeljuju nagrade za glumačka ostvarenja, glumac večeri, o kojoj odlučuje žiri publike, nagrade za najbolje epizodne muške i ženske uloge, najbolja glumačka ostvarenja festivala u obe kategorije, najboljeg mladog glumca na festivalu, koje dodeljuje stručni žiri, a nagrada ‘’Petar Grujić“, u znak sećanja na istaknutog glumca i reditelja ovog pozorišta, dodeljuje se isključivo nekom iz domaćeg ansambla za glumački doprinos u radu Pozorišta KUD ‘’Karadžić“.

Prošle godine je zbog nepovoljne epidemijske situacije druženje glumaca i publike održano od 10 do 17. maja. Festival je van konkurencije otvorilo Pozorište ‘’Karadžić’’ predstavom ‘’I tako te stvari‘’, u takmičarskom delu izvedeno je šest predstava, dok je u čast nagrađenih glumaca komad ‘’Pinokio za odrasle’’ izveo My ART BGD & Pozorište Obrenovac. Inače, u minulih četrnaest festivala na daskama koje život znače u Vukovom domu kulture pojavila su se amaterska pozorišta iz 34 mesta širom Srbije, Sente, Uba, Smederevske Palanke, Despotovca, Beočina, Novog Sada, Leskovca, Novog Bečeja, Iriga, Šida, Zemuna, Beograda, Požarevca, Prokuplja, Velike Plane, Prnjavora, Surdulice, Valjeva, Crvenke, Jagodine, Trstenika, Prijepolja, Petrovca na Mlavi, Kovina, Rače, Velikog Gradišta, Paraćina, Aleksinca, Kruševca, Ćuprije, Stare Pazove, Nove Pazove, Sokobanje i Bogatića.

Ukupno je do sada, računajući izvođenja u takmičarskom delu, plus predstave u čast nagrađenih i revijalne koje su izvodile školske scene, odigrano oko 120 pozorišnih predstava u okviru ovog festivala.

festival, KUD Karadžić, Loznica
foto: T.Ilić

(Kurir.rs/T.Ilić)

Bonus video:

00:14

Sofija Rajović sa mužem posle venčanja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track