SEDAM DOMAĆIH FILMOVA STIŽE NA FEST: Od Banović STRAHINJE do Heroja radničke klase, koje dolazi pravo iz BERLINA
Foto: Promo

PREPORUKA

SEDAM DOMAĆIH FILMOVA STIŽE NA FEST: Od Banović STRAHINJE do Heroja radničke klase, koje dolazi pravo iz BERLINA

Kultura -

Film "Strahinja Banović" reditelja Stefana Arsenijevića biće premijerno prikazan u Srbiji 25. februara u Kombank dvorani, na otvaranju jubilarnog 50. Festa.

Svetsku premijeru imao je na 55. Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovim Varima, gde je osvojio čak pet nagrada, uključujući i glavnu nagradu, Gran-pri Kristalni globus za najbolji film. Ovo je prvi put u ovom veku da je srpski film trijumfovao u glavnom takmičarskom programu na nekom od svetskih festivala najvažnije A kategorije.

"Svi smo jako uzbuđeni pred domaću premijeru, iz mnogo razloga. Konačno ćemo čuti reakcije domaće publike, nama najvažnije, koja na mnogo više nivoa može da iščita film. Većina naše filmske ekipe, inače raštrkane po svetu, okupiće se specijalno za ovu priliku. I konačno, ali nikako manje važno, naš “Strahinja Banović” će otvoriti jubilarni 50. FEST. Izuzetna je čast otvoriti festival čiji sam verni gledalac već decenijama, festivala koji je formirao moj filmski ukus i pogled na svet, festivala koji ima posebno emotivno mesto u mom životu", kaže reditelj.

Film Banović Strahinja
foto: Promo

Sedam domaćih igranih filmova, jedan kratki, četiri domaće manjinske koprodukcije – ukupan broj domaćih filmova je impozantan, oslikava ono što se događa u domaćoj kinematografiji, istakao je na konferenciji za štampu povodom predstojećeg Festa umetnički Jugoslav Pantelić.

Na jubilarnom pedesetom Festu Crna Gora biće zastupljena sa dva ostvarenja, koja će se prikazivati u glavnom takmičarskom programu, a to su koprodukcija „Sestre“ i debitantski film Ivana Bakrača, „Posle zime“. Drama "Posle zime" govori o pet prijatelja iz malog crnogorskog grada u kasnim dvadesetim, koji se trude da sačuvaju prijateljstvo, iako ih razdvajaju kilometri, a njih igraju Momčilo Otašević, Petar Burić, Ana Vučković, Ivona Kustudić, Maja Šuša.

Momčilo Otašević
foto: Ana Paunković

Jedan od filmova koje treba obavezno pogledati na Festu, u okviru programa Fest Fokus, jeste debitantsko ostvarenje Gorana Nikolića, "Heroji", čija se radnja dešava u srednjovekovnoj Srbiji, odmah nakon Kosovskog boja. Ratnik, “mali heroj”, verovatno nikad opevan u pesmama pokosovskog cilusa, kreće kući posle rata, a usput sreće divljeg dečaka. U fokusu priče je odnos između njih dvojice, u filmu nema dijaloga, a narator je Žarko Laušević. Ratnika tumači Mladen Sovilj, a dečaka Todor Jovanović.

Žarko Laušević
foto: Damir Dervišagić

Još jedan film naslovljen po herojima, "Heroji radničke klase", pre Festa biće prikazan na 72. Berlinskom filmskom festivalu, u okviru prestižnog programa „Panorama“. Režirao ga je Miloš Pušić, koji je okupio impozantnu glumačku ekipu. U glavnoj ulozi je Jasna Đuričić, nedavno proglašena za najbolju evropsku glumicu za ulogu, a tu je i Boris Isaković. Prikazuje se u glavnom takmičarskom programu, a govori o građevinskim radnicima koji, nezadovoljni svojim položajem, pokušavaju da se izbore za svoja prava. Situacija se komplikuje kad ta borba postaje igra za život i smrt.

Heroji radničke klase
foto: Altertise produkcija

U glavnom takmičarskom programu je i film "Mrak" Dušana Milića, u kojem jednu od glavnih uloga igra danska zvezda srpskog porekla, glumica Danica Ćurčić. Tu su i Slavko Štimac, Miona Ilov, Nikola Rakočević, Lazar Maksimović, Bojana Petković, Nikola Angelovski, Ilija Ivezić, Flavio Parenti i drugi. Priča se bavi sudbinom devojčice Milice koja, u planinskim zabitima Kosova, okružena šumom, živi sa majkom Vukicom i dedom Milutinom. Svaku noć porodica se povlači u zabarakadiranu kuću, prestravljeni terorom koji dolazi iz šume. Da li je taj užas opkoljene kuće odjek nedavno završenog rata ili samo njihova mašta, kako ih opominju zvaničnici KFOR-a?

Film Mrak
foto: Promo

A film Miloša Stojanovića, "Komunistički raj", nastao je po motivima istoimene pripovetke Aleksandra Popovića, majstora groteske, koji je prikazao kako se celo društvo menja u ratnim uslovima. Menjaju se ljudske naravi u svim slojevima društva, do neverovatnih razmera… U filmu igraju Goran Daničić – Zuća, Lazar Strugar, Rade Knežević, Zoran Ćosić, Lea Blasko, Tanja Kecman, Vukašin Nikitović, Alek Kezele, Fredrik Wagner, Viktor Akerblom, Aleksandra Šaljić i drugi, a biće prikazan u okviru programa Fest Fokus.

Peter Handke
foto: Zoran Šaponjić

U glavnom programu, van konkurencije, biće prikazan dokumentarni film Gorana Stojanovića, "Čekajući Handkea". Saznavši da je Peter Handke dobio Nobelovu nagradu za književnost 2019, vinar Srđan Petrović, iz Velike Hoče sa Kosova, odlučuje da postavi ploču sa reljefnim likom pisca na svojoj vinariji u kojoj je slavni pisac više puta boravio. Postavljanje ploče zahvalnosti slavnom piscu u izopštenoj, izolovanoj i getoiziranoj enklavi okruženoj albanskom većinom, kakva je Velika Hoča, postaje svojevrsna sizifovska akcija koja razotkriva svu dramu života preostalog srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji. Osim Srđana Petrovića, u filmu se pojavljuju Luka Petrović, Ljubomir Filijović, Velja Stojković, Gavrilo Kujundžić, Živana Pavlović.

Film "Organizmi" Nikole Polića, u trajanju od 13 minuta, u centar priče stavlja Petra, momka koji doživljava krizu identiteta u trenutku kada se njegova sestra Danica iseli iz stana u kojem su živeli zajedno oko deset godina. Posmatrajući sestru koja započinje život s čovekom kog voli, Petar biva suočen s činjenicom da je pojam porodice u njegovom slučaju nešto sasvim nepoznato i strano u poređenju s društvom u kojem živi. U glavnim ulogama su Mladen Sovilj, Milica Stefanović, Aleksandar Vučković, Mediha Muslimović, Radoje Čupić, Dejan Dedić, Draginja Voganjac, Jana Bjelica.

Karte su u prodaji njihova cena se kreće od 300 do 500 dinara. Filmovi se prikazuju u 12 bioskopskih dvorana širom Beograda.

Jana Bjelica
foto: Damir Dervišagić

Kurir.rs/ Prva klapa

Bonus video:

13:00

CECIN DEČKO ULOGU U FILMU DOBIO PREKO VEZE! Rediteljka ispričala kako je došlo do saradnje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track