STO GODINA OD ROĐENJA SOJE JOVANOVIĆ: Sećanje na prvu damu među rediteljima
Foto: Ustupljene fotografije, RTS

jedinstvena

STO GODINA OD ROĐENJA SOJE JOVANOVIĆ: Sećanje na prvu damu među rediteljima

Kultura -

Čuvena Soja Jovanović bila je prva dama reditelj u jugoslovenskoj kinematografiji. Pored pozorišnih predstava, režirala je veliki broj dugometražnih i televizijskih filmova i serija.

Autor je prvog jugoslovenskog dugometražnog filma u boji - "Pop Ćira i pop Spira" 1957. godine.

U ime sećanja na nju i obeležavanje stogodišnjice od njenog rođenja, ciklus "Dramski ponedeljak" u februaru na RTS posvećen je upravo Soji Jovanović. U ponedeljak 14. februara podsetićemo se njenog televizijskog filma "Izvinjavamo se, mnogo se izvinjavamo", snimljenog 1976. godine po scenariju Milana Raleta Nikolića. To je priča o nagrađenom poljoprivredniku, večitom mladoženji sa krštenicom spremnom u džepu, koji se nada da će sresti sebi srodnu dušu koja će pristati da živi s njim na selu, a glavne uloge tumače Milena Dravić, Slobodan Đurić, Ratko Sarić, Milan Popović, Mihailo Bata Paskaljević... Inače, ova drama je doživela jedan od najvećih uspeha - repriza ove serije 1993. godine na proslavi 35 godina TV drame dobila je prvu nagradu publike, a Soja priznanje za najbolju režiju u tom periodu. Glumci su je posebno voleli, a i ona njih govoreći da nikada ne uteruje lik u glumca, već im uloge podređuje.

Milena Dravić
foto: Ustupljene fotografije, RTS

Kurir.rs, TV ekran

Bonus video:

01:32

PAVLE VUISIĆ, VULKAN GLUME I MRGUD VELIKOG SRCA: Ovaj muzej čuva uspomenu na našeg glumca, njegova pisma, ključeve, fotografije

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track