TOP GAN SEKSI AVIJACIJA I GEJ PILOTI! NIKOLA POPEVIĆ: Vrhunski MTV spoj lepih glumaca i zaraznog muzičkog hita
Foto: Profimedia

lični stav

TOP GAN SEKSI AVIJACIJA I GEJ PILOTI! NIKOLA POPEVIĆ: Vrhunski MTV spoj lepih glumaca i zaraznog muzičkog hita

Kultura -

"Top gan" je jedan od kultnih filmova osamdesetih, a bio je emitovan na RTS1, 9.februara. Snimljen 1986. godine, bio je ogroman hit i u jugoslovenskim bioskopima, posebno za one rođene krajem šezdesetih i početkom sedamdesetih. "Top gan" je bio odskočna daska za jednu od najvećih glumačkih zvezda ikada i - vredi ponoviti - danas poslednju veliku zvezdu svoje generacije Toma Kruza, kao i za karijeru režisera Tonija Skota, mlađeg brata tad uspešnijeg Ridlija ("Osmi putnik", "Blejd raner - Istrebljivač"), koji je s Kruzom prethodne godine snimio film "Legenda". Ove godine očekuje se nastavak, "Top gan: Maverik".

"Top gan" po mnogo čemu odiše duhom decenije u kojoj je nastao, takođe je jedna od prekretnica kada je komercijalni film u pitanju - iako je ključnih elemenata, naravno, bilo i ranije, "Top gan" je vrhunski MTV spoj lepih glumaca i glumica, ispolirane fotografije, fetišističkog pristupa temi i zaraznog muzičkog hita. Reč je o filmu snimljenom da apsolutno sve u njemu bude, najkraće opisano slengom, kul. Srpskoj publici je, deceniju i nešto kasnije, američka avijacija bila nešto manje kul kad su oružja bila upotrebljena protiv nas, ali sredinom osamdesetih Hladni rat je delovao daleko, a vojni propagandni film privlačno.

Samoubistvo, Toni Skot
foto: R

Iako je iza sebe imao dobro prihvaćenu "Glad za krvlju", Toni Skot je angažovan kao režiser posle snimljene reklame za "Sabove" automobile, gde se tada aktuelni model 900 trkao sa "Sabovim" avionom. Pravilno shvativši da producenti žele reklamu, "Top gan" je iz ove perspektive baraž atraktivnih scena gde avioni, snimljeni tako da izgledaju ujedno prelepo i moćno, uzleću i sleću u rano jutro ili u suton, s veštom upotrebom svetla i zvukova. Nehajnost prema tehničkim detaljima išla je dotle da su na strani maglovitog neprijatelja, naravno, bili sovjetski avioni, ali "mig 28", model koji nikad nije postojao. Atraktivnosti radi, mada je avionsko naoružanje već bilo takvo da su se borbe u vazduhu vodile raketama na velikim rastojanjima, taktika filmskih "pilotskih asova" bila je približnija bliskoj vazdušnoj borbi iz Drugog svetskog rata, pošto su vešti manevri pri velikim brzinama svakako interesantniji od pukog pritiskanja tastera na osnovu procena modernih nišanskih sprava. Ali koga je briga, nakon adrenalinskih vazdušnih sukoba i jurcanja na motociklu, seks-simbol Tom Kruz, s filmskim nadimkom Maverik (u prevodu, slobodnjak) mogao je da ima i ljubavnu aferu s lepom instruktorkom, glumicom za kojom su tada uzdisali mnogi - Keli Makgilis.

Međutim! Kventin Tarantino je u svojoj urnebesnoj minijaturi u filmu "Spavaj sa mnom" tumačio da je ispod militarističkog bleštavila zapravo Maverikovo ispitivanje svoje skrivene homoseksualnosti, pogotovo kroz odnos s Ledenim, koga je glumio još jedan tadašnji lepotan, Val Kilmer. I stvarno, ta polugola znojava mišićava muška tela u partiji odbojke na plaži, neobični pogledi i govor tela u kupatilu, pošalice o zadnjicama i gašenju unutrašnjeg plamena odjednom zvuče drugačije. Čak i finalni odušak, rečenica "možeš biti moj pratilac (partner?) bilo kad" i odgovor "ma jok, možeš ti moj" deluje kao potvrda ove teze. Pa čak i hemijom nabijena scena između Maverika i instruktorke u liftu događa se kad je ona u neženstvenoj jakni i s kosom ispod kačketa. Istine radi, Keli Makgilis je tu scenu snimila kad je već započela novi film koji je zahtevao promenu boje kose, pa je to prikriveno kačketom.

Između mačoizma i homoseksualnosti, kao i institucija poput vojske, gde je ženski aspekt podređen muškom, postoji veza. Uniforme su seksi. Falusni simboli su seksi. Uostalom, mada ga znamo kao neprevedenog, čak i s površnim poznavanjem engleskog jezika Top Gun se može prevesti kao najbolje/najveće... Šta?

Nikola Popević
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track